Svijet
0

Američki novinari traže pravo na zaštitu povjerljivih izvora

FENA
Nacionalne udruge američkih štampanih i elektronskih medija u ponedjeljak su pozvale Senat da prihvati prijedlog federalnog Zakona o slobodnom protoku informacija, koji bi novinarima osigurao pravo da zaštite svoje povjerljive izvore.

"Tjerati novinare u zatvor ili u osobni bankrot kako bi odali svoje povjerljive izvore nije američki način. Naša zemlja troši milione dolara promičući slobodnu i energičnu štampu u inozemstvu, a ovdje kod kuće novinarstvo je na udaru tužitelja i građanskih parnica, koji priječe slobodan protok informacija američkoj javnosti", kaže se u oglasu objavljenom na cijeloj stranici The Washington Posta i drugih vodećih listova.

Pokrovitelji oglasa, za čiji je naslov odabrana izjava tvorca američkog Ustava Thomasa Jeffersona iz 1823. - "Jedina sigurnost svih je u slobodi štampe", su Novinski savez Amerike (NAA) i Nacionalni savez TV i radiostanica (NAB), a potpisnici 64 vodeća američka nacionalna medija.

Prijedlog zakona, koji je Predstavnički dom Kongresa prihvatio u oktobru 2007. sa 398 glasova za i 21 protiv, trebao bi uskoro doći na raspravu u Senatu.

Zakon ne daje novinarima apsolutni privilegij zaštite povjerljivih izvora već "pažljivo uravnotežuje javni interes za prinudno otkrivanje i javni interes za prikupljanje vijesti i slobodan protok informacija", ističu u oglasu američke medijske udruge.

Republikanski predsjednički kandidat, senator John McCain, izjavio je da će podržati zakon, iako uz neke bojazni. "Spreman sam uložiti povjerenje u novinare da u korištenju povjerljivih izvora nećete učiniti više štete nego koristi, bilo da je riječ o sigurnosti zemlje ili ugledu dobrih ljudi", rekao je McCain u razgovoru s urednicima agencije Associated Press, prenijela je Hina.

McCainovo stajalište različito je od onoga Busheve administracije čiji su najviši pravosudni, obavještajni i vojni dužnosnici izrazili snažno protivljenje prjedlogu zakona koji bi pomogao novinarima da zaštite izvore informacija.