Ništa od iranskih prijetnji
0

Američki nosač aviona prošao kroz Hormuški moreuz

Sarajevo-x.com
USS Abraham Lincoln
USS Abraham Lincoln
U pratnji britanskih i francuskih brodova, američki nosač aviona Abraham Lincoln je u nedjelju prošao kroz Hormuški moreuz bez incidenta, uprkos žestokim prijetnjama Irana.

Američka mornarica je saopćila da je Lincoln završio rutinski prolazak kroz moreuz i proveo redovne sigurnosne kontrole. Lincoln je u ovoj regiji zajedno sa nosačem aviona USS Carl Vinson.

Glasnogovornik Britanskog ministarstva odbrane je izjavio da su se britanski brod HMS Argyll i još jedan francuski brod pridružili američkom nosaču aviona u namjeri da se sačuva međunarodno pravo prolaska kroz moreuz.

Prije nekoliko sedmica je nosač aviona USS John Stennis napustio Perzijski zaljev i vratio se u zapadni Pacifik, a iranski zvaničnici su upozorili Amerikance da ne šalju drugi.

Teheran je prijetio zatvaranjem Hormuškog moreuza, jedinog izlaza iz Perzijskog zaljeva između Irana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i Omana. Iran je u centru pažnje zbog svog nuklearnog programa, a moguće su i sankcije koje se odnose na izvoz nafte.

Sekretar Ministarstva odbrane SAD-a Leon Panetta je rekao da će njegova zemlja odgovoriti ukoliko Iran pokuša zatvoriti moreuz. On je dodao da će američka vojska ostati u regiji.