Svijet
0

Američki nosač aviona Nimitz ušao u Crveno more

FENA
Nosač aviona Nimitz (Foto: AFP)
Nosač aviona Nimitz (Foto: AFP)
Američki nosač aviona USS Nimitz u pratnji još četiri vojna broda u borbenoj grupi ušao je u ponedjeljak ujutru u Crveno more, saopćili su američki vojni zvaničnici, opisujući potez kao "mudro planiranje" u slučaju da brodovi budu potrebni u vojnoj akciji protiv Sirije.

Zvaničnici su saopćili da je Nimitz ušao u Crveno more oko šest sati ujutru po srednjoevropskom vremenu, ali da borbena grupa nije dobila nikakvo naređenje da uđe u Mediteran, gdje pet američkih razarača i amfibijski brod ostaju u stanju pripravnosti za moguće napade krstarećim raketama protiv Sirije.

Prebacivanje Nimitza u Crveno more znači postavljanje novih američkih borbenih kapaciteta ukoliko budu potrebni kao podrška, kako je američki zvaničnici opisuju, ograničenoj vojnoj akciji protiv Sirije nakon što su vladine snage, sudeći po američkim navodima, izvele hemijski napad protiv civila.

"Time se borbena grupa stavlja u poziciju da odgovori na brojne borbene opcije", izjavio je jedan zvaničnik, koji nije bio ovlašten da se obraća u javnosti.

Nimitz, koji je na nuklearni pogon, bio je u pratnji krstarice Princeton i tri razarača - William P. Lawrence, Stockdale i Shoup, sudeći po zvaničnicima.

Oni su saopćili da nema nikakvih promjena po pitanju šest brodova američke mornarice koji su sada u istočnom Mediteranu, ali da vojni planeri ponovo procjenjuju situaciju uzimajući u obzir odgodu u napadima krstarećim raketama koji su se očekivali proteklog vikenda.

Predsjednik Barack Obama u subotu je odgodio trenutni napad s pet razarača kod obale Sirije dok mu Kongres ne da dovoljno vremena za odobravanje akcije. Vojni zvaničnici tvrde da im je odgoda dala više vremena da ponovo procjene koji brodovi i kakvo oružje će biti razmješteni u regiji i da li će nekima biti dopušten odlazak. Kongres se vraća u Washington 9. septembra.

Američka mornarica udvostručila je svoje prisustvo u istočnom Mediteranu u prošloj sedmici, praktično dodajući dva razarača trima koji već patroliraju regijom.

Razarači ukupno posjeduju oko 200 Tomahawk projektila, ali zvaničnici tvrde da bi ograničeni napad na Siriju mogao biti ostvaren polovinom te brojke.