{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki naučnici upozorili na novi smrtonosni virus

F
8.3.2013. u 20:20
0
16
Američki naučnici upozorili na novi smrtonosni virus
0
Američki naučnici upozorili na novi smrtonosni virus
Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u petak su upozorili državne i lokalne zdravstvene zvaničnike na potencijalnu opasnost od infekcije smrtonosnim virusom, koji ranije nije registrovan kod ljudi, a od kojeg je dosad u svijetu oboljelo 14, a umrlo osam osoba.
Većina infekcija tim virusom je registrovana na Bliskom Istoku, a analiza tri nova slučaja potvrđena u Britaniji, ukazuje da taj virus prije može da se prenosi s čovjeka na čovjeka nego sa životinje na čovjeka, izvještava Reuters.

Novi virus spada u porodicu koronavirusa, kojoj pripada i virus obične prehlade, ali i onaj koji izaziva teški akutni respiratorni sindrom (SARS).

Stručnjaci ističu da novi virus nije identičan SARS-u, ali kao i taj ima sličnosti s virusima koji se mogu naći kod slijepih miševa. CDC napominje da u SAD-u nije bilo slučajeva zaraze novim koronavirusom, uz upozorenje domaćim ljekarima da obrate posebnu pažnju na pacijente kod kojih se razvilo teško akutno oboljenje donjih disajnih puteva ili neobjašnjiva respiratorna infekcija u roku od 10 dana po povratku s Arabijskog poluostrva ili iz susjednih zemalja.

Među simptomima infekcije novim virusom su teško akutno respiratorno oboljenje, praćeno groznicom, kašalj i skraćen dah. Zasad ni CDC, ni Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nisu izdali nikakva ograničenja putovanja povodom pojave novog koronavirusa, prenosi Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: