Svijet
0

Američki muslimani ogorčeni zbog izvođenja šestorice imama iz aviona

FENA
Muslimanski čelnici u SAD-u u utorak su izrazili ogorčenje nakon što su šestorica imama s lisicama na rukama izvedena iz aviona kompanije US Airways prije polijetanja iz Minneapolisa za Phoenix, zbog toga što su, kako navode, pokušali izgovoriti večernju molitvu.

"Oni su tretirani kao teroristi, ponižavajuće. To je poniženje za cijelu muslimansku zajednicu i dokaz da je islamofobija rastući problem u SAD-u", izjavio je Abu Hannoud, direktor odjela za ljudska prava ogranka Vijeća za američko-islamske odnose u Arizoni, izvijestila je TV mreža CBS.

Dodao je kako se incident dogodio u ponedjeljak navečer, te da šestorica muslimanskih svećenika i dalje pokušavaju naći let do Phoenixa, gdje je većina nastanjena.

Izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose iz Washingtona Nihad Awad u saopćenju je izrazio zabrinutost da su članovi posade, putnici i sigurnosno osoblje "podlegli strahu i predrasudama, temeljenim na stereotipima o muslimanima i islamu", te pozvao vlasti da istraže jesu li sigurnosno osoblje i posada US Airwaysa prekršili propise, prenijela je Hina.

Hannoud je kazao kako su svećenici u Minneapolisu sudjelovali na trodnevnom skupu Federacije imama Sjeverne Amerike, posvećenom "raspravi o gradnji mostova između muslimana i američkog društva".

Patrick Hogan, glasnogovornik zračne luke u Minneapolisu, izjavio je kako je od policije zatraženo da uklone šestoricu muškaraca s leta za Phoenix jer su posada i putnici bili zabrinuti njihovim "općenito čudnim ponašanjem".

Navodno su se molili na izlazu za ukrcaj putnika, u avionu govorili antiamerički o ratu u Iraku, tražili da zamjene sjedala, htjeli produljiti sigurnosni pojas i slično. Nakon što ih je ispitala lokalna policija, FBI i dužnosnici savezne službe sigurnosti, oni su oslobođeni.