Čelnik IDIL-a
16

Američki ministar odbrane pretpostavlja da je Baghdadi živ

FENA
Abu Bakr al-Baghdadi (Foto: EPA)
Abu Bakr al-Baghdadi (Foto: EPA)
Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je da vjeruje da je čelnik Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi još živ.

"Vjerovat ću samo kada saznam da smo ga ubili. Mi pretpostavljamo da je on živ", izjavio je Mattis novinarima u Pentagonu.

Mattisova izjava uslijedila je nakon izvještaja posmatračke grupe iz prošle sedmice u kome se navodi da je primila informaciju koja potvrđuje pogibiju al-Baghdadija.

Rami Abdel-Rahman, čelnik Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji, izjavio je za dpa da je al-Baghdadi poginuo u selu u pokrajini Deir al-Zour u istočnoj Siriji.

Abdel Rahman nije pružio dodatne detalje kada ili kako je tačno al-Baghdadi ubijen.

U junu je Opservatorija, opozicijska aktivistička organizacija sa sjedištem u Londonu, osporila rusku tvrdnju da je al-Baghdadi ubijen u ruskom zračnom udaru u okolini grada al-Raqqa u sjevernoj Siriji 28. maja.

Moskva je saopćila da je zračni udar izveden dok su se visoki čelnici Islamske države okupili kako bi raspravljali o njihovom napuštanju al-Raqqe u vrijeme ruskog zračnog udara, u kome je ubijeno tristotinjak boraca Islamske države, među kojima i 30 zapovjednika.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u junu je izjavio da ne može 100 posto potvrditi izvještaje da je u ruskom zračnom udaru ubijen al-Baghdadi.

Portparol američke Centralne komande izjavio je za dpa da američka vojska "nema operativnih izvještaja da potvrdi" al-Baghdadijevu pogibiju.

Al-Baghdadi je u 2014. proglasio kalifat koji se proteže preko dijelova Iraka i Sirije, u džamiji al-Nuri u Mosulu. On se smatrao posljednjim u liniji naslijeđavanja poslanika Mohammeda i dao je sebi pravo na titulu kalifa, vođe svih muslimana.