{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki mediji o vladinom prikupljanju podataka o telefonskim pozivima građana

F
12.5.2006. u 10:53
0
0
Američki mediji o vladinom prikupljanju podataka o telefonskim pozivima građana
0
Američki mediji o vladinom prikupljanju podataka o telefonskim pozivima građana
Dan nakon što je USA Today "provalio" priču i drugi vodeći američki dnevnici veliku pozornost posvećuju vladinom programu prikupljanja podataka o telefonskim pozivima Amerikanca.
Ni predsjednik George Bush ni njegovi najbliži suradnici nisu demantirali navode USA Todaya prema kojima su tri velike američke telekomunikacijske kompanije AT&T, Verizon i Bell South dostavile Agenciji za nacionalnu sigurnost podatke o milionima telefonskih poziva Amerikanaca.

Kako piše Washington Post, tri navedene kompanije imaju zajedno 224 miliona korisnika u Sjedinjenim Državama. Drugim riječima, četiri petine žičane telefonije i više od polovine bežične telefonije. Bijela kuća tvrdi da je taj program legalan.

Kako navodi Washington Post, advokati koji su specijalizirani za pitanja nacionalne sigurnosti i komunikacija kažu da je teško procijeniti njegovu legalnost jer neke njegove pojedinosti još nisu poznate. Zakon o privatnosti, međutim, zabranjuje distribuciju podataka korisnika trećoj strani, uključujući vladu, no postoje i iznimke kad se radi o situacijama od nacionalne sigurnosti.

Predsjednikov kandidat za direktora CIA-e, general Michael Hayden, izjavio je na Capitol Hillu da se sve što radi Agencija za nacionalnu sigurnost radi oprezno i u skladu sa zakonom.

New York Times obrađuje istu temu pod naslovom "Bush pod pritiskom zbog novog izvještaja o prisluškivanju". Times piše da su brojni demokrati i aktivisti za građanske slobode uznemireni izvještajem o vladinom prikupljanju podataka o telefonskim pozivima građana.

Dnevnik iz New Yorka piše da su 52 člana Kongresa zatražila od predsjednika da imenuje posebnog istražitelja koji bi ispitao domaće programe špijuniranja Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA). NY Times prenosi izjavu direktorica Centra za istraživanje nacionalne sigurnosti, Kate Martin, koja kaže da ukoliko vlada nema sudski nalog za prisluškivanje onda se radi o kršenju zakona. No drugi stručnjak za elektronsko prisluškivanje, Kenneth Bass, kaže da ukoliko je prisluškivanju prethodilo predsjednikova uredba o nacionalnoj sigurnosti onda se vjerovatno ne radi o ilegalnoj aktivnosti no, s druge strane, vrlo uznemirujućoj.

Los Angeles Times na istu temu piše pod naslovom "Izvještaj o bazi telefonskih podataka Agencije za nacionalnu sigurnost" izazvao ljutnju. List primjećuje da je predsjednik Bush dao izjavu u kojoj nije konkretno govorio o navedenom programu prisluškivanja već o prikupljanju podataka o teroristima.

"Naše obavještajne aktivnosti usmjerene su isključivo na al-Qaidu i njihove suradnike. Al-Qaida je naš neprijatelj i mi želimo znati njihove planove", izjavio je predsjednik Bush. Unatoč tome, međutim, izvještaj o programu prikupljanja podataka o telefonskim pozivima građana razljutio je neke članove senatskog Odbora za pravosuđe koji najavljuju svjedočenje na tu temu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: