Svijet
0

Američki mediji o neslužbenom summitu Bush-Putin

FENA
Odnosi Washingtona i Moskve zategnuti su pa se predsjednik Dwight Eisenhower odlučio na hrabar potez: pozvao je ruskog predsjednika Nikitu Hruščova u svoju kuću, ne u Bijelu kuću, već na svoju farmu u Gettysburgu, piše u subotu bostonski dnevnik Christian Science Monitor uoči summita Bush-Putin u Kennebunkportu, Maine.

Taj potez Eisenhowera bio je uspješan. Hruščov je bio oduševljen, svidjela mu se Ikeova kuća, stoka i posebno okupljena unučad, kojoj je rekao kako bi im imena glasila na ruskom, pozvao ih u Moskvu i podijelio im male crvene zvijezde.

Kada se George W. Bush i Vladimir Putin u nedjelju sretnu na obiteljskom imanju Bushevih u Kennebunkportu, u državi Maine, taj će susret biti još jedna potvrda američke tradicije, takozvane "dvorišne diplomacije", navodi Monitor.

List podsjeća da su svi američki predsjednici od Herberta Hoovera pozivali strane čelnike u svoje domove kako bi izbjegli formalnosti Bijele kuće i ohrabrili slobodniju raspravu. Unatoč dobrim iskustvima iz prošlosti, stručnjaci ne očekuju da će susret Bush-Putin donijeti bitnijeg pomaka u pitanjima oko kojih se SAD i Rusija spore u posljednje vrijeme, kao što je sudbina Kosova i američki planovi za razmještaj proturaketnih sustava u istočnoj Europi, ocjenjuje Monitor.

U najboljem slučaju SAD i Rusija bi se mogli suglasiti da zajednički prouče planove za raketnu obranu.

Vanjskopolitički savjetnik ruskog predsjednika izjavio je da će Vladimir Putin i američki predsjednik George Bush u nedjelju i ponedjeljak voditi "vrlo teške razgovore" na summitu u Kennebunkportu, izvješćuje u subotu Glas Amerike (VOA).

Sergej Prihodko izjavio je za ruske medije kako se nada da će razgovori dvojice državnika voditi k boljoj suradnji u rješavanju međunarodnih sigurnosnih problema.

Prihodko smatra da je američka kritika o nazadovanju demokracije u Rusiji "nepravedna" i "rezultat predrasuda".

Washington je u niz navrata izrazio zabrinutost zbog sve češćeg maltretiranja ruskih demokratskih aktivista te novih zakonskih ograničenja koja se odnose na rad nevladinih organizacija.

SAD i Rusija imaju različite poglede u vezi s Kosovom te u vezi s američkim namjerama da se u Poljskoj i Češkoj Republici postavi sustav proturaketne zaštite.

Washington tvrdi da se radi o obrani od mogućih iranskih projektila, dok Moskva drži da je riječ o političkom, a ne vojnom pitanju.

The Washington Post u subotu iz Kennebunkporta javlja kako se taj gradić u Maineu, u kojem bivši predsjednik George W. Bush stariji sa suprugom Barbarom često ljetuje, priprema za prvi posjet stranog šefa države, privlačeći pozornost na koju nije navikao.

Cijeli gradić dobio je malo ruskog 'štiha'. Postavljeni su natpisi na ćirilici, izviješene ruske zastave, a restorani koji nude poznate specijalitete Mainea - jastoge, kamenice i dagnje, preveli su jelovnike na ruski i obnovili zalihe votke, piše The New York Times.

Putin dolazi u nedjelju na dvodnevne razgovore s američkim predsjednikom na obiteljskom imaju Bushevih na Walker Pointu.

Crna terenska vozila tajne službe kruže gradićem, a stigao je i veliki broj novinara, snimatelja i fotografa. Hoteli u Kennebunkportu solidno su popunjeni, zahvaljujući blagdanskom vikendu za Dan nezavisnosti 4. jula, velikom nogometnom turniru, krasnom vremenu i američko-ruskom summitu.

Američki dužnosnici u nedjelju očekuju tisuće ljudi na najavljenim demostracijama protiv rata u Iraku i ruske kontrole nad Čečenijom.

Ipak, mnogi očekuju da će ladanjska atmosfera Kennebunkporta pridonijeti dobrim rezultatima neslužbenih razgovora dvojice čelnika, piše NYT.