Svijet
14

Američki kongresmen uporedio Obamu sa Hitlerom

Klix.ba
Američki kongresmen Randy Weber uputio je američkom predsjedniku Baracku Obami javnu kritiku zbog nepojavljivanja na Maršu solidarnosti u Parizu nakon terorističkog napada na redakciju magazina Charlie Hebdo u kojem je ubijeno 12 ljudi.

"Čak bi i Adolf Hitler, prije nego Obama, smatrao važnim da ode u Pariz (iako iz sasvim pogrešnih razloga). Obama to nije mogao uraditi iz pravih razloga", napisao je Weber na svom Twitteru.

Ovaj njegov komentar ubrzo je dobio brojne kritike, a republikanac Steve Israel je kazao kako se slaže s njim da je Obama trebao otići u Pariz, no njegov je tvit opisao nasilnim i uvredljivim za žrtve holokausta.

Bijela je kuća u ponedjeljak priznala kako je napravila grešku jer nije poslala Obamu na Marš solidarnosti koji je okupio više od tri miliona ljudi, uključujući britanskog premijera Davida Camerona, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, njemačku kancelarku Angelu Merkel i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

"Mislim da je pošteno da kažemo kako smo tamo trebali poslati nekog iz viših redova", kazao je sekretar Bijele kuće Josh Earnes, pojasnivši kako su razlozi Obaminog odsustva bili pitanje sigurnosti.