Svijet
0

Američki kongresmen novac od mita držao u zamrzivaču

FENA
William Jefferson; Foto: Reuters
William Jefferson; Foto: Reuters
Dvije godine nakon što su u njegovom zamrzivaču agenti FBI-a pronašli 90.000 dolara gotovine, demokratski kongresmen iz Lousiane Willam Jefferson optužen je za primanje mita, ometanje pravde i iznuđivanje, objavilo je u ponedjeljak američko ministarstvo pravosuđa.

Kongresmena veterana iz New Orleansa u optužnici se po 16 tačaka tereti, između ostalog, za traženje mita, sudjelovanje u kriminalnom reketu te pranje novca.

Ove su aktivnosti – tvrde tužitelji – u vezi s jednim poslom koji je jedna firma iz savezne države Louisiane trebala obaviti u Africi. Riječ je o prodaji komunikacijske opreme u Nigeriji, Gani i drugim afričkim zemljama. Jefferson je, prema optužnici, posredovao u sklapanju tog posla.

William Jefferson tvrdi da je nevin. Prošle je godine pobijedio na izborima za Zastupnički dom u svog okrugu – bez obzira na objavljivanje navoda o njegovoj mogućoj kriminalnoj aktivnosti.

Poslovni partneri kongresmana Jeffersona odlučili su surađivati s tužiteljima te su zauzvrat kažnjeni nešto blažim kaznama zatvora – od sedam odnosno osam godina.

Iako je vodstvo Demokratske stranke u Zastupničkom domu oduzelo Williamu Jeffersonu mjesto u utjecajnom Odboru za budžet, on je odlučio i dalje obavljati svoj posao zastupnika u Kongresu – sve dok ne bude poznat konačni ishod suđenja.