Svijet
0

Američki Kongres za osnivanje međunarodnog suda za ratne zločine u Siriji

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Predstavnički dom američkog Kongresa je prihvatio nacrt odluke u kojem američki predsjednik Barack Obama traži da se Stalnoj misiji SAD-a pri Ujedinjenim nacijama (UN) izda direktiva za pokretane inicijativa za osnivanje međunarodnog suda koji bi razmatrao ratne zločine koje su u Siriji počinile režimske snage i njihovi saveznici.

Nacrtom odluke, usvojen u Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma, traži se osnivanje Suda za ratne zločine koje je počinio režim Bashara al-Assada, njegovi saveznici kao i druge strane upletene u sukobu u Siriji.

U nacrtu se također navodi kako zločini počinjeni u Siriji imaju karakter ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti te kao takvi, kako je naglašeno, predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Predstavnički dom američkog Kongresa u nacrtu odluke oštro osuđuje zločine počinjene u ratu u Siriji.

U nacrtu odluke se apeluje na američku administraciju i saveznike da poduzmu napore kako bi se zaustavili napadi sirijskog režima i njegovih saveznika protiv civila u ratom pogođenoj Siriji.

Također se navodi kako je bitno dokumentovati sve zločine koji su počinjeni u Siriji što bi, kako se navodi, moglo biti upotrijebljeno kao dokaz na mogućim sudskim procesima u budućnosti.

Nacrtom odluke se od Stalne misije pri Ujedinjenim nacijama (UN) traži da predloži inicijativu o osnivanju međunarodnog suda koji bi razmatrao ratne zločine koje su u Siriji počinile režimske snage i njihovi saveznici, koji bi, kako se navodi, bio sličan Sudu za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i Sierra Leoneu.

Nacrtom se pozivaju i druge zemlje da međunarodnom sudu, u slučaju da bude osnovan, predaju osobe optužene za zločin protiv čovječnosti i za genocid.