Svijet
0

Američki Kongres odobrio 40 miliona pomoći Palestini

Sarajevo-x.com
Američki Kongres je odledio sredstva za pomoć Palestincima u iznosu od 40 miliona dolara. Odleđeni paket pomoći je samo dio od 200 miliona dolara stopiranih zbog palestinske aplikacije za članistvo u UN-u.

"Sarađivali smo sa Kongresom, jer mi ne mislimo da je u američkom interesu da ta sredstva ostanu zaleđena. Sredstva su osigurana za ekonomsku i humanitarnu pomoć. Nastavit ćemo sarađivati sa kongersmenima u pogledu ovog problema, kako bismo osigurali još sredstava", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland, prenosi AFP.

Nuland je dodala da američki diplomati misle da je izuzetno važno pomoći palestinskom narodu i da je to u interesu svih naroda, uključujući i izraelski. U novembru su sredstva od 200 miliona za pomoć Palestincima povučena, kao znak protesta protiv palestinske aplikacije UN-u.

Dražavna sekretarka Hillary Clinton tražila je od Kongresa u oktobru da ne daju pomoć Palestincima kako ne bi bile podržane ekstremističke grupe. Sjedinjene Američke Države i Izrael insistiraju na tome da je jedini put za priznanje palestinske države, kroz direktne pregovore sa Izraelom.