Indijski okean
0

Američki kapetan pokušao pobjeći piratima

FENA
Foto: AFP/US Navy/File
Foto: AFP/US Navy/File
Amerikanac kapetan broda koga kao taoca drže pirati u čamcu za spašavanje kod obale Somalije pokušao je pobjeći skočivši u more, ali je brzo ponovo zarobljen, javili su u petak američki mediji.

CBS News i CNN javili su, pozivajući se na vojne izvore, da kapetan Richards Philips, koga pirati drže u čamcu za spašavanje u Indijskom okeanu, skočio sa čamca, ali je ponovo zarobljen pred očima mornara s američkoga ratnog broda.

CNN je javio kako američki zvaničnici vjeruju da je Philips ostao nepovrijeđen pri pokušaju bijega.

Četiri pirata drže Philipsa u zarobljeništvu od neuspjelog pokušaja otmice njegovog teretnog broda teškog 17.000 tona, Maersk Alabame, nekoliko stotina kilometara od somalske obale.

Philips se očigledno dobrovoljno predao piratima u čamcu za spašavanje da bude talac kako bi prućio sigurnost za 20 američkih članova posade koji su uspjeli povratiti kontrolu nad svojim brodom.

Njihov teretni brod, koji prevozi pomoć u hrani za Ugandu i Somaliju, sada je na putu ka Keniji, svojoj početnoj destinaciji.

Američki razarač USS Bainbridge blizu je čamca za spašavanje i pozvao je FBI i ostale američke zvaničnike da pomognu u pregovorima s piratima, prenio je Reuters.