Tel Aviv će uzvratiti?
53

Američki izvori: Izrael bi mogao odgovoriti na napade Irana već danas

B. H.
Foto: IDF
Foto: IDF
Izrael bi mogao odgovoriti na napade Irana već danas, piše The Wall Street Journal (WSJ) pozivajući se na zapadne dužnosnike.
Ipak, izvori izražavaju nadu da će ipak prevladati hladne glave i situacija deeskalirati. Izraelski saveznici vjeruju da iranski napad ne opravdava odgovor velikih razmjera zbog nedostatka štete koju je prouzročio.

Kako su primijetili izraelski dužnosnici, zemlja se danima pripremala, zajedno sa svojim zapadnim partnerima, uključujući UK, SAD i Francusku, za mogući iranski odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku.

"Predsjednik Biden je prije 10 dana naložio svom timu da snažno brani Izrael", citira WSJ dužnosnike.

Istodobno, kako je list ranije pisao, SAD neće učestvovati ni u jednoj izraelskoj ofanzivnoj operaciji. Washington inzistira da jevrejska država ne bi trebala učiniti ništa što bi moglo dovesti do daljnje eskalacije.

S druge strane, TV kanal ABC News, pozivajući se na glasnogovornika Izraelskih obrambenih snaga Petera Lernera, izvijestio je da će izraelskim vlastima trebati nekoliko dana da odluče što učiniti kao odgovor na iranski napad na Izrael.

Prema njegovim riječima, izraelsko vodstvo će odlučiti o sljedećim koracima ili 15. aprila ili u narednim danima. Vojska je već dostavila "široki raspon opcija" za odgovor na iranski napad, istaknuo je Lerner.

Navečer 13. aprila Iran je lansirao bespilotne letjelice i projektile prema Izraelu kao odgovor na ono što je nazvao "ponovljenim zločinima" iz Tel Aviva, uključujući napad na konzularni ured iranske ambasade u Damasku koji se pripisuje Izraelu.

Teheran je rekao da su gađani vojni objekti u Izraelu. Izraelske obrambene snage (IDF) tvrde da su presrele 99 posto od gotovo 350 projektila ispaljenih na Izrael. Izrael nije izvijestio o smrtnim slučajevima, rekavši da je zračnoj bazi Nevatim pričinjena manja šteta.