Žele obnoviti veze
13

Američki izaslanik stigao u Kinu na pregovore o klimatskim promjenama, prvi put nakon Nancy Pelosi

S. Š.
John Kerry (Foto: EPA-EFE)
John Kerry (Foto: EPA-EFE)
Specijalni američki izaslanik za klimu John Kerry doputovao je u nedjelju u Peking u trodnevnu posjetu s ciljem obnove bilateralne saradnje između dva najveća svjetska zagađivača o klimatskim promjenama.

Kerryjevo putovanje uslijedilo je nakon dvije druge posjete američkih zvaničnika visokog profila posljednjih sedmica, a nakon godina napetosti između Pekinga i Washingtona, naročito u posljednje vrijeme.

Kerryjevo putovanje u Peking je njegovo treće kao klimatski izaslanik predsjednika Joea Bidena i moglo bi označiti ponovno pokretanje pregovora o klimi između Kine i SAD-a nakon godinu dana zastoja.

Kind je prekinuo ključne veze - uključujući saradnju u klimatskim pitanjima - s Washingtonom u augustu 2022. nakon što je tadašnja predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila Tajvan, što je naljutilo Peking.

"Kina i SAD su dvije najveće ekonomije na svijetu, a mi smo i dva najveća emitera. Jasno je da imamo posebnu odgovornost da pronađemo zajednički jezik", rekao je Kerry za New York Times ranije ovog mjeseca.

Kerry će se u Pekingu sastati sa svojim kineskim kolegom Xie Zhenhuom. Njih dvojica imaju dobar odnos i zajedno su radili na nekim od najvažnijih klimatskih sporazuma u protekloj deceniji, uključujući Pariski klimatski sporazum iz 2015. godine, kada su se vlade složile da ograniče porast globalnih temperatura iz industrijske ere na 1,5 stepeni Clezijusa, prenosi Euronews.