Svijet
0

Američki izaslanik potvrdio podršku SAD-a kosovskoj nezavisnosti

FENA
Posebni izaslanik SAD-a za status Kosova Frank Wisner izjavio je u petak u Prištini da SAD podržava neovisnost Kosova, ali nije želio govoriti o vremenskim rokovima u kojima bi se to moglo realizirati.

"Proces postizanja neovisnosti traje duže nego što ste vi na Kosovu, ili mi Amerikanci željeli. No važno je da se neovisnost Kosova postigne kao rezultat rezolucije Vijeća sigurnosti" što bi otvorilo i put za EU i NATO", rekao je novinarima Wisner poslije sastanka s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom o članovima pregovaračkog tima za status Kosova.

Američki izaslanik je od kosovskih dužnosnika i građana zatražio da sačuvaju mir na Kosovu.

Wisner je obećao da će SAD nastojati ubrzati proces donošenja rješenja. Ponovio je riječi američkog predsjednika Georgea Busha da će Kosovo biti neovisno ali je naglasio da SAD želi da se odluka o tome postigne konsenzusom kako bi neovisnost Kosova bila međunarodno priznata.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izjavio je da vjeruje u napore SAD-a da Kosovo dođe do neovisnosti. Upozorio je da Kosovo ne može ostati talac zahtjeva bilo koje strane za odugovlačenje donošenja odluke. Sejdiu je naglasio da će kosovska strana čekati kraj procesa u punoj suradnji s međunarodnom zajednicom.