{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki globalni uticaj će opasti do 2025.

F
21.11.2008. u 11:35
0
2
Američki globalni uticaj će opasti do 2025.
0
Američki globalni uticaj će opasti do 2025.
Foto: Reuters
Ekonomski i politički uticaj Sjedinjenih Američkih Država će se smanjivati u međunarodnoj zajednici tokom naredne dvije decenije, a svijet će postajati sve opasniji s manjkom hrane i vode, ali s oružjem u izobilju, objavile su u četvrtak američke obavještajne agencije.
Prema analizi Nacionalnoga obavještajnog savjeta "Globalni trendovi u 2025. godini" sadašnja finansijska kriza u njujorškom Wall Streetu predstavlja početak globalnoga ekonomskog rebalansa, a uloga američkog dolara kao glavne svjetske valute će oslabiti do tačke da će postati "prva među jednakima".

Ovaj izvještaj, kako prenosi Reuters, koji se zasniva na globalnom istraživanju stručnjaka kao i na trendovima analitičara američke obavještajne službe, pesimističniji je u odnosu na status SAD-a nego prethodne analize vršene svakih pet godina.

Međutim, prema službama, ishod će dijelom zavisiti i od akcija koje bude preduzimalo rukovodstvo u Washingtonu.

U izvještaju se navodi da će "sljedećih 20 godina tranzicije ka novom sistemu biti prepune rizika i da se će Kina i Indija najvjerovatnije pridružiti SAD-u na vrhu višepolarnog svijeta gdje će se takmičiti za uticaj."

Prema istom izvještaju, potencijal Rusije je manje izvjestan, ali će zato Iran, Turska i Indonezija dobijati sve veću moć.

Sistem novih tehnologija, lakših za obnovu, kao što su sunčeva energija i jačina vjetra, pružit će najbolju mogućnost za brzu i jeftinu tranziciju, podvlači se u izvještaju i dodaje da će "međunarodni sistem kakav je stvoren poslije Drugog svjetskog rata biti gotovo neprepoznatljiv 2025."

Iako će SAD najvjerovatnije ostati jedini najmoćniji protagonist, relativna jačina te države, čak i na vojnom planu, smanjivat će se kao i njen uticaj, zaključuje se u izvještaju.

Zvaničnici navode kako je planirano da objavljivanje ovog izvještaja bude spremno za novu administraciju Baracka Obame koji zvanično preuzima dužnost 20. januara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: