Svijet
0

Američki general Breedlove preuzeo komandu NATO snaga

FENA
Philip Breedlove
Philip Breedlove
Američki general Philip Breedlove je preuzeo svoje mjesto vrhovnog komandanta NATO-ovih snaga (Saceur), izjavivši da su mu prioriteti da garantira "koheziju" 28 članica Atlantskog saveza i da uspije "tranzicija u Afganistanu" do kraja 2014. godine.

Pedesetsedmogodišnji Breedlove je zamijenio na najvišem vojnom položaju NATO-a svog zemljaka admirala Jamesa Stavridisa u toku ceremonije u sjedištu centra oružanih snaga Saveza, u Monsu, na jugu Belgije, kojim je predsjedavao generalni sekretar Saveza Anders Fogh Rasmussen, rekao je novinar agencije AFP.

General sa četiri zvjezdice je proveo gotovo trećinu svoje karijere u američkim zračnim snagama. Novog vojnog šefa NATO-a imenovale su krajem marta američke vlasti, nakon povlačenja generala Johna Allena, bivšeg šefa međunarodne koalicije u Afganistanu, koji je odustao od dužnosti Saceur-a.

Imenovanje Johna Allena je suspendirano zbog istrage povezane sa skandalom koji je Davida Petraeusa koštao njegovog položaja direktora CIA-e. Nakon poziva na sud u istrazi, general Allen je na kraju oslobođen.

General Breedlove, 17. Amerikanac na položaju Saceur-a, izjavio je da je "njegov prioritet da osigura da NATO ostane budan i spreman se suočiti s izazovima i prijetnjama u budućnosti, s relevantnim i komplementarnim oružanim snagama".

"Moj prioritet je garantirati njihovu koheziju", precizirao je on.

Na operativnom planu, on treba dobro izvesti postepeno povlačenje međunarodnih snaga koje se bore u Afganistanu do kraja 2014. godine i pokrenuti novu operaciju "podrške i savjetovanja" afganistanske vojske od 2015. godine.

Što se tiče Sirije, Rasmussen je izjavio pred novinarima da Turska nije "tražila podršku" od svog partnera NATO-a nakon napada autobombom u Rejhanliju, na sirijskoj granici, gdje je u dvostrukoj eksploziji u subotu poginulo 48 osoba, a više od stotinjak povrijeđeno.

"Oštro osuđujem ovaj napad", dodao je Rasmussen.

Na zahtjev Ankare, održan je u oktobru hitan sastanak NATO-a, nakon što su sirijske granate pogodile jedno tursko selo. Od tada je Savez u Turskoj rasporedio raketne baterije Patriot da bi štitile njegovu granicu od eventualnih napada.