Trumpov čovjek
8

Američki državni tužilac planira dati ostavku prije nego Biden preuzme vlast

A. B.
Barr je naljutio Trumpa jer je rekao da su američki izbori održani bez prevare (Foto: EPA-EFE)
Barr je naljutio Trumpa jer je rekao da su američki izbori održani bez prevare (Foto: EPA-EFE)
Glavni državni tužilac u SAD-u William Barr razmišlja o svojoj ostavci prije 20. januara, na dan kada dosadašnji predsjednik Donald Trump napušta dužnost, a preuzima je Joe Biden.
Ovu informaciju je potvrdio američkim medijima izvor blizak Barru navodeći da on nikako nije zadovoljan Trumpom jer nije očekivao da će biti podvrgnut nasilju i morati "okretati drugi obraz" zbog nečije dobiti.

Izvor je dodao da još nije donio konačnu odluku, ali da ozbiljno razmišlja o ostavci.

Razmišljanje o ostavci je uslijedilo nakon što je Trump javno kazao da je frustriran Barrovom izjavom da su izbori održani pošteno i bez nepravilnosti te da nisu pronađeni dokazi koji ukazuju na prevaru.

Barr i Trump su nakon toga održali sastanak u zapadnom krilu Bijele kuće koji je poprilično dugo trajao, a odlazeći američki predsjednik je odbio reći ima li povjerenja u Barra, što ukazuje na to da je njegova naklonost prema tom državnom tužiocu nestala.

"Pitajte me za to za nekoliko sedmica. Oni bi svi trebali sagledati sve ove prevare", rekao je Trump novinarima u Ovalnom uredu.

Dvoje zvaničnika Bijele kuće rekli su za CNN da, iako je Trump planirao otpustiti Barra, mnogi su ga ljudi savjetovali da to ne učini.

Barr je bivši državni tužilac u mandatu predsjednika Georgea H.W. Busha koji se vratio iz penzije 2019. godine kako bi preuzeo istu tu funkciju za vrijeme Trumpove vlasti.

On je na toj poziciji zamijenio Jeffa Sessionsa kojeg je Trump razriješio dužnosti nakon što nije postupio po njegovom naređenju tokom kampanje 2016. godine.

Barr je inače bio Trumpov saveznik i često se suočavao s optužbama da je politizirao Ministarstvo pravosuđa kako bi branio sada već odlazećeg predsjednika SAD-a.