Većinom pristalice Trumpa
27

Američki desničari sumnjaju u zvaničnu priču o rušenju mosta u Baltimoru i šire teorije zavjere

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Udarac broda i rušenje mosta u Baltimoru u SAD-u je krajnja desnica iskoristila kako bi stvorila veliki broj teorija zavjera. Ove teorije su uglavnom promovisali pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

U brzoj poplavi objava na društvenim mrežama, političari i javne ličnosti su insistirali da katastrofa nije mogla biti jednostavno nesreća. Nekako je to bila Bidenova greška, ili greška imigranata, ili rezultat terorističkog napada. Bez dokaza, okrivili su zaposlene “zavisne od droge”, politiku raznolikosti, pa čak i zakon o infrastrukturi.

Voditeljica Fox Newsa Maria Bartiromo (čije su izborne laži bile istaknute u Dominionovoj tužbi za klevetu od 787 miliona dolara) pokušala je povezati rušenje mosta s onim što je nazvala "široko otvorenom granicom".

Zastupnica Nancy Mace, koja je glasala protiv zakona o infrastrukturi iz 2021., pojavila se na Newsmaxu kako bi se požalila da Bidenova administracija nije potrošila više novca na infrastrukturu mostova.

Zastupnica Marjorie Taylor Greene je napisala na Twitteru "Je li ovo namjerni napad ili nesreća?“ Uprkos tome što je komesar policije u Baltimoru Richard Worley nedvosmisleno izjavio da "nema apsolutno nikakvih naznaka da postoji bilo kakav terorizam ili da je to učinjeno namjerno".

Posada broda je objavila upozorenje o opasnosti koje je omogućilo zvaničnicima da zatvore pristup mostu.

Ništa od ovoga nije odvratilo najžešćijeg zavjerenika desnice, Alexa Jonesa, da nesreću proglasi napadom.

"Meni izgleda namerno. Vjerovatan je cyber napad. Treći svjetski rat je već počeo", naveo je Jones.

Lara Logan, bivša dopisnica CBS-a koja je svojevremeno promovirala poređenja između Anthonyja Faucija i nacističkog ljekara i ubice Josefa Mengelea, tvrdila je na Twitteru da je više obavještajnih izvora govorilo joj je da je rušenje mosta bio apsolutno briljantan strateški napad na američku infrastrukturu.

Udarajući apokaliptičnim tonom, ona je bez dokaza tvrdila da su obavještajne agencije znale za napad i da su SAD upravo podijeljene po liniji Masona Dixona baš kao u građanskom ratu.

A ona je, preko svojih neimenovanih "izvora", okrivila Baraka Obamu