Svijet
0

Američki član Al-qaide prijeti diplomatima i ambasadama

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Američki militant i pripadnik Al-Qaide Adam Gadahn upozorio je u nedjelju Sjedinjene Države i njihove saveznike da će ta teroristička mreža napasti diplomate i ambasade u znak odmazde za američke akcije u Iraku i Afganistanu.

Al-Qaida je objavila videosnimku u trajanju jednog sata i 17 minuta s komjutorski animiranim opisom samoubilačkog napada na američko diplomatsko vozilo u Karachiju u Pakistanu 2006. godine u kojemu je poginuo američki diplomat David Foy, objavila je na svojoj Internetskoj stranici Laura Mansfield, stručnjak za terorizam.

Kod vrata američkog konzulata u Karachiju ubijen je 2. marta 2006. godine Foy i još tri osobe, uoči posjete američkog predsjednika Georgea W. Busha Pakistanu.

Vjerodostojnost videosnimke još nije potvrđena, ali ima karakteristike Al-Qaidine medijske službe Al-Sahab.

Video u obliku dokumentarca sadrži i dugu izjavu bombaša-samoubice i snimku mjesta nakon eksplozije, kao i snimke bombaških napada na američku ambasadu na istoku Afrike 1998., terorističkih napada 11. septembra na Svjetski trgovački centar u New Yorku i drugih sličnih napada.

"Nastavit ćemo s napadima na vas, u zemlji i inozemstvu, kao što vi napadate nas. Špijunska legla, vojna zapovjedništva i kontrolni centri iz kojih planirate agresiju na Afganistan i Irak i koji pružaju vitalnu moralnu, vojnu, materijalnu i logističku potporu križarskom ratu i dalje ostaju legitimni ciljevi", objavila je Mansfield Gadhanove riječi na svojoj internetskoj stranici.

Gadhan, poznat i kao Azzam Amerikanac, rođen je u Kaliforniji i prešao je na islam, a poznat je i kao prvi Amerikanac koji je nakon Drugoga svjetskog rata optužen za izdaju, prenijela je Hina. Vjeruje se da se nalazi u Pakistanu.