{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki čelnici odaju priznanje Geraldu Fordu

F
27.12.2006. u 18:41
0
0
Američki čelnici odaju priznanje Geraldu Fordu
0
Američki čelnici odaju priznanje Geraldu Fordu
Američki predsjednik George W. Bush u srijedu je odao priznanje bivšem predsjedniku Geraldu Fordu, koji je umro u utorak u 93. godini života, kao velikom čovjeku i nepokolebljivom državniku koji je uspješno vodio zemlju u vrijeme velikih podjela i previranja sredinom 70-ih godina i uvijek će imati posebno mjestu u povijesti SAD-a.
"Gerald Ford je bio veliki čovjek, koji je najbolje godine svog života posvetio služenju Sjedinjenim Državama", rekao je predsjednik Bush u prigodnoj izjavi koju je dao na svom ranču kraj Crawforda u Teksasu, prenijela je Hina.

Stupio je na dužnost 9. kolovoza 1974. "u vrijeme velikih podjela i previranja" kada je nacija trebala izlječenje a Bijela kuća mirno vođenje, rekao je Bush, dodajući da su ga svi upoznali kao "čovjeka najvišeg integriteta, nepokolebljivog u obnašanju dužnosti".

Ford je u Bijelu kuću došao s mjesta potpredsjednika, zamijenivši Richarda Nixona nakon ostavke zbog afere Watergate, postavši jedini neizabrani predsjednik u povijesti SAD.

Iako je bio predsjednikom samo dvije i pol godine, opća je ocjena da je svojim otvorenim i jednostavnim stilom vladanja pridonio "izlječenju" nacije potresene aferom Watergate, istragama i ostavkom predsjednika, te tragedijom rata u Vijetnamu, koji je završio američkim porazom 1975.

"Gerald Ford, naš 38. predsjednik uvijek će imati posebno mjesto u povijesti SAD-a", naglasio je Bush.

Potpredsjednik SAD-a Dick Cheney, koji je bio predstojnik Fordova ureda u Bijeloj kući, odao je priznanje preminulom predsjedniku kao "dragom prijatelju i mentoru" koji je izveo zemlju iz, kako je rekao, "najdublje ustavne krize nakon Građanskog rata".

"U tom teškom razdoblju, Amerika je trebala snagu, mudrost i dobro prosuđivanje, a te kvalitete je dobila u osobi Geralda Forda", rekao je Cheney u prigodnom saopćenju.

"Kada je napustio ured, iza njega je ostalo obnovljeno povjerenje javnosti u funkciju predsjednika, i nacija je još jednom mogla gledati na budućnost s pouzdanjem i vjerom", istaknuo je Cheney.

Bivši predsjednik Jimmy Carter, koji je porazio Forda na izborima 1976., rekao je da je on bio "jedan od javnih dužnosnika i ljudskih bića kojima se najviše divio".

"Bio je izvanredan državnik, koji je mudro izabrao put izlječenja u razdoblju duboke podijeljenosti u povijesti naše zemlje. Često se izdizao iznad politike i strančarenja i tražio zajedništvo kod kritičnih pitanja za zemlju", rekao je Carter.

Aleksandar Haig, također bivši Fordov predstojnik ureda, izjavio je da je "Ford trebao osvijestiti i ujediniti zemlju, što je učinio dostojanstveno i s velikom vještinom i osjetljivošću".

Ford je umro u svom domu u mjestu Rancho Mirage, 210 km istočno od Los Angelesa.

Svi najveći američki dnevni listovi na naslovnicama su donijeli vijest o smrti bivšeg predsjednika, a Gerald Ford i njegovo nasljeđe glavna su tema današnjeg informativnog programa svih nacionalnih TV mreža u SAD-u.

Fordova obitelj priopćila je da utvrđuje pojedinosti oko pokopa, uključujući mogućnost javnog odavanja počasti pred odrom u mjestu Palm Desert u Kaliforniji i posljednji ispraćaj u Washingtonu kao i pokop u Grand Rapidu u državi Michigan, njegovu rodnom gradu gdje se nalazi njegova predsjednička biblioteka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: