{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki čelnici odaju priznanje Geraldu Fordu

F
27.12.2006. u 18:41
0
0
Američki čelnici odaju priznanje Geraldu Fordu
0
Američki čelnici odaju priznanje Geraldu Fordu
Američki predsjednik George W. Bush u srijedu je odao priznanje bivšem predsjedniku Geraldu Fordu, koji je umro u utorak u 93. godini života, kao velikom čovjeku i nepokolebljivom državniku koji je uspješno vodio zemlju u vrijeme velikih podjela i previranja sredinom 70-ih godina i uvijek će imati posebno mjestu u povijesti SAD-a.
"Gerald Ford je bio veliki čovjek, koji je najbolje godine svog života posvetio služenju Sjedinjenim Državama", rekao je predsjednik Bush u prigodnoj izjavi koju je dao na svom ranču kraj Crawforda u Teksasu, prenijela je Hina.

Stupio je na dužnost 9. kolovoza 1974. "u vrijeme velikih podjela i previranja" kada je nacija trebala izlječenje a Bijela kuća mirno vođenje, rekao je Bush, dodajući da su ga svi upoznali kao "čovjeka najvišeg integriteta, nepokolebljivog u obnašanju dužnosti".

Ford je u Bijelu kuću došao s mjesta potpredsjednika, zamijenivši Richarda Nixona nakon ostavke zbog afere Watergate, postavši jedini neizabrani predsjednik u povijesti SAD.

Iako je bio predsjednikom samo dvije i pol godine, opća je ocjena da je svojim otvorenim i jednostavnim stilom vladanja pridonio "izlječenju" nacije potresene aferom Watergate, istragama i ostavkom predsjednika, te tragedijom rata u Vijetnamu, koji je završio američkim porazom 1975.

"Gerald Ford, naš 38. predsjednik uvijek će imati posebno mjesto u povijesti SAD-a", naglasio je Bush.

Potpredsjednik SAD-a Dick Cheney, koji je bio predstojnik Fordova ureda u Bijeloj kući, odao je priznanje preminulom predsjedniku kao "dragom prijatelju i mentoru" koji je izveo zemlju iz, kako je rekao, "najdublje ustavne krize nakon Građanskog rata".

"U tom teškom razdoblju, Amerika je trebala snagu, mudrost i dobro prosuđivanje, a te kvalitete je dobila u osobi Geralda Forda", rekao je Cheney u prigodnom saopćenju.

"Kada je napustio ured, iza njega je ostalo obnovljeno povjerenje javnosti u funkciju predsjednika, i nacija je još jednom mogla gledati na budućnost s pouzdanjem i vjerom", istaknuo je Cheney.

Bivši predsjednik Jimmy Carter, koji je porazio Forda na izborima 1976., rekao je da je on bio "jedan od javnih dužnosnika i ljudskih bića kojima se najviše divio".

"Bio je izvanredan državnik, koji je mudro izabrao put izlječenja u razdoblju duboke podijeljenosti u povijesti naše zemlje. Često se izdizao iznad politike i strančarenja i tražio zajedništvo kod kritičnih pitanja za zemlju", rekao je Carter.

Aleksandar Haig, također bivši Fordov predstojnik ureda, izjavio je da je "Ford trebao osvijestiti i ujediniti zemlju, što je učinio dostojanstveno i s velikom vještinom i osjetljivošću".

Ford je umro u svom domu u mjestu Rancho Mirage, 210 km istočno od Los Angelesa.

Svi najveći američki dnevni listovi na naslovnicama su donijeli vijest o smrti bivšeg predsjednika, a Gerald Ford i njegovo nasljeđe glavna su tema današnjeg informativnog programa svih nacionalnih TV mreža u SAD-u.

Fordova obitelj priopćila je da utvrđuje pojedinosti oko pokopa, uključujući mogućnost javnog odavanja počasti pred odrom u mjestu Palm Desert u Kaliforniji i posljednji ispraćaj u Washingtonu kao i pokop u Grand Rapidu u državi Michigan, njegovu rodnom gradu gdje se nalazi njegova predsjednička biblioteka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: