|

Američki brod uništio zaštićeni koraljni greben

Američki brod uništio zaštićeni koraljni greben
3
Klix.ba
18.1.2013. u 16:15
4
komentara
3

dijeljenja
Američki brod uništio zaštićeni koraljni greben
Američki ratni brod se nasukao na koraljni greben žaštićen od UNESCO-a, pored obale Filipina. Ovaj jedinstveni ekosistem, u kojem živi nevjerovatno veliki broj morskih vrsta, je nepovratno oštećen.
Američki lovac na mine je jučer udario u koraljni greben Nacionalnog morskog parka Tubbataha. Prema izjavama zvaničnika, uzrok nesreće su loše vremenske prilike. Mornarica je pokušala izvući USS Guardiana sa grebena danas, ali je misija propala, prenosi AFP.

Američka mornarica je izvijestila da se na brodu prilikom udara u koraljni greben u moru nalazilo 79 članova posade. Njih 72 je odmah evakuirano na drugi brod.

"Na brodu se nalazi samo mala grupa inžinjera i posade koji će pokušati osloboditi brod uz minimalnu štetu po taj ekosistem", rečeno je iz američke mornarice.

Na mjesto nesreće su poslati članovi filipinske obalske straže i rendžeri, koji će procijeniti štetu nastalu na koraljnom grebenu.

UNESCO je ovu lokaciju svjetskog naslijeđa opisao kao jedinstven primjer grebena sa velikim brojem morskih vrsta, koji služi kao lokacija za gniježđenje mnogih ptica i morskih kornjača.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...