Rizično ponašanje
3

Američki brod ispalio hice upozorenja prema iranskim čamcima

G. M.
Američki brodovi pratili podmornicu
Američki brodovi pratili podmornicu
Brod američke obalne straže ispalio je upozoravajuće hice na iranske čamce koji su se približili američkim pomorskim brodovima u Hormuškom moreuzu, saopćio je Pentagon.

Pentagon je naveo da je 13 brzih čamaca iz mornarice Islamske revolucionarne garde (IRGCN) u ponedjeljak prišlo na 140 metara od američkih brodova. Iranska plovila su napustila prostor nakon 30 ispaljenih hitaca. Ovo je drugi takav incident u regiji u dvije sedmice.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby optužio je iranske čamce da "djeluju vrlo agresivno" u blizini američkih vojnih brodova koji su pratili podmornicu USS Georgia.

"To je nesigurno, neprofesionalno. To je vrsta aktivnosti koja može dovesti do toga da neko nastrada i može dovesti do stvarne pogrešne procjene tamo u regiji", rekao je, dodavši da "to ne služi ničijim interesima".

Iz Irana nije bilo komentara.

Hormuški moreuz, uski kanal u zaljevskoj regiji, jedan je od najvažnijih svjetskih brodskih puteva. Posljednjih godina je u središtu rastućih napetosti između Irana i zapadnih zemalja - uključujući SAD.