Upozorili nadležne
51

Američki avioprijevoznici tvrde da će 5G mreža ometati letove

B. R.
Avioprijevoznici u SAD-u strahuju od navodnog štetnog utjecaja 5G mreže (Foto: EPA-EFE)
Avioprijevoznici u SAD-u strahuju od navodnog štetnog utjecaja 5G mreže (Foto: EPA-EFE)
Deset najvećih avioprijevoznika u Sjedinjenim Američkim Državama upozorili su da će 5G mreža na mobitelima negativno utjecati na letove.

Ukazali su da će spomenuta mreža telekomunikacijskih kompanija Verizon i AT&T ometati letove, tj. uzrokovati "potpunu ekonomsku katastrofu koja se može izbjeći". Kako su naveli, signali ove mreže će ometati navigacijski sistem aviona.

Ocijenili su da će taj problem biti utoliko više izražen kada se mobiteli budu koristili tokom lošeg vremena. Ovo su obrazložili i nadležnim američkim institucijama.

Pozvali su ih da čim prije reaguju kako se ne bi ugrozio prijevoz putnika i robe, među kojima su i nikad potrebnije medicinske potrepštine. Smatraju da bi se dodatno mogao ugroziti lanac opskrbe.

Avioprijevoznici tvrde da bi 5G signal trebao biti udaljen najmanje 3,2 kilometra od aerodromskih pisti. Mišljenja su da će se time izbjeći negativne posljedice. Nedavno su zabrinutost po ovom pitanju izrazili i dva velika proizvođača aviona Airbus i Boeing.

Proizvođači mobitela su potrošili milijarde dolara kako bi njihovi uređaji podržavali 5G mrežu. Tehnološke kompanije su optužile avioindustriju da izaziva strah i iskrivljuje činjenice te uvjeravaju da je mreža potpuno sigurna, prenosi BBC.