Svijet
0

Američki avioni presreli ruske bombardere u Pacifiku

FENA
Američki vojni avioni presreli su dva ruska bombardera prošlog vikenda u zapadnom dijelu Pacifičkog okeana, saopćio je u utorak glasnogovornik američke pacifičke mornarice u Honolulu Mark Matsunaga.

Prema navodima američke vojske, ruski avioni Tupoljev 95 približili su se u subotu američkom nosaču aviona USS Nimitz u rutinskoj patroli u tome dijelu Pacifika, a jedan od njih je čak veoma nisko nadletio američki brod, na samo oko 600 metara visine, javila je DPA pozivajući se na saopćenje američke vojske.

Sa nosača aviona uzletjela su četiri mlaznjaka F/A-18 koji su zatim ispratili ruske avione, što su letjeli ka jugu Japana, dok nisu izašli iz zone.

Tokom cijelog incidenta nije bilo govorne veze između američkih i ruskih pilota, navodi se u saopćenju američke vojske.

Njemačka agencija podsjeća da su ovakvi susreti vojnih aviona dviju supersila postali rijetkost od završetka hladnog rata a posljednji put sličan incident se dogodio jula 2004. u Japanskom moru gdje se nalazio američki nosač aviona USS Kitty Hawk.

Prošle godine Rusija je počela povećavati broj letova svojih bombardera na Pacifiku uporedo s jačanjem napetosti između Washingtona i Moskve povodom planova SAD-a da u Evropi, odnosno u Poljskoj i u Češkoj, instalira dio svoga novog proturaketnog sistema za odbranu, navela je DPA.