Kurt Bassuener za Klix.ba
22

Američki analitičar: Dobro je da su se demokrati vratili, ali Trumpu se neće ništa desiti

Piše: A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kurt Bassuener, američki politički analitičar i jedan od osnivača Vijeća za demokratizaciju politike, prokomentirao je u razgovoru za Klix.ba rezultate izbora u SAD-u, odnosno kraj dvodomne vladavine republikanaca u Kongresu.

On navodi da će pobjeda demokrata u Zastupničkom domu doprinijeti da mogu istražiti ili vršiti nadzor nad onim što je Republikanska stranka odbila raditi, a tiče se navoda o malverzacijama ljudi u vlasti.

On kaže da bi se rezultati izbora u SAD-u mogli posmatrati kao prava prijetnja Donaldu Trumpu. No, za njega nije realno da će se ići s nekim ozbiljnim optužbama prema Trumpu, uzme li se u obzir snaga republikanaca u Senatu.

"Ako mogu postaviti paralelu sa BiH, moram reći da sam u BiH proveo više do 20 godina radeći na balkanskim pitanjima koja mogu biti dobar trening za sadašnju američku politiku u smislu nekih 'inat pravila'. Tako je u Americi u političke svrhe administracija zloupotrijebila popis stanovništva, tako da se nadam da će to Kongres uzeti u razmatranje", kazao je Bassuener.

On je rekao da i dalje ostaje činjenica da je Amerika u velikoj mjeri pod kontrolom Republikanske stranke te da se može očekivati da se kao politički instrument i dalje koristi tzv. ukidanje birača.

Kurt Bassuener
Kurt Bassuener

Govoreći o budućoj politici američke vlade prema BiH, on je rekao da se o svemu i dalje pita Trumpova administracija.

"Ali postoji nekoliko faktora koji možda daju neku nadu. Prvi je predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, a vjerovatno će to biti Eliott Engel koji je bio dugo protiv particije, što je dobro za BiH", smatra Bassauner.

On navodi da je od ova dva doma Senat pokazao više opreza i nametnuo je više ograničenja Trumpovoj politici, naprimjer sankcije Rusije.

"To bi se moglo malo promjeniti novim prilivom izabranih koji podržavaju Trumpa poput Randa Paula. Ali pretpostavljam da će i dalje biti veći skepticizam prema radikalnijim Trumpovim kršenjima sa stalnom 'dvostranskom' politikom prema regionu nego što je to bilo pod vodstvom republikanaca", kazao je Bassuener.

Prokomentirao je i pozive Milorada Dodika Srbima koji žive u SAD-u da glasaju za republikance i Trumpa.

"Dodikov poziv američkim Srbima? Nije šok, ali je i dalje svojevrstan bezobrazluk. Dodik se naziva srpskim plemenskim liderom na Balkanu. I ne stidi se zbog svoje secesionističke politike, politike srpskog jedinstva. Etnonacionalisti se međusobno razumiju, a i imamo ih u Bijeloj kući. Ja Trumpa nazivam našim prvim balkanskim predsjednikom s razlogom. Mi poznajemo ovaj operativni sistem. Ja ipak sumnjam da su Srbi koji žive u SAD-u uopće bili svjesni ovog poziva", kazao je naš sagovornik.