Svijet
0

Američki ambasador najavio nadziranu neovisnost Kosova

FENA
SAD će, s Rusijom ili bez nje, u koordinaciji s Europskom unijom, poslije 120 dana novih pregovora naći rješenje za status Kosova koje će dovesti do nadzirane neovisnosti i koje neće destabilizirati regiju, izjavio je odlazeći ambasador SAD-a u Srbiji Michael Polt beogradskoj agenciji Beta.

"Mi vjerujemo da je Vijeće sigurnosti najbolje mjesto za rješavanje tog pitanja", rekao je Polt i dodao da "to nije uspjelo zbog zemlje s pravom veta - Rusije i zato što je Srbija s Rusijom radila na blokiranju rješenja u UN-u."

Ako u Vijeću sigurnosti nije moguće postići rješenje za Kosovo, naći će se i drugi put dolaska do rješenja tog pitanja u srcu Europe, kazao je američki veleposlanik.

On je ponovio da je prijedlog posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija dobar i da je "solidan temelj za zajednički život ljudi u neovisnom Kosovu".

Polt je rekao da ne očekuje da će se poslije 120 dana pregovora približiti stajališta Beograda i Prištine te dodao da SAD "ne drže stranu ni Albancima ni Srbima."

"Nisu tu samo SAD, već i Europa, NATO, glavni tajnik UN-a. Svi se slažu, uz neke rezerve, s Ahtisaarijevim planom o nadgledanoj neovisnosti. Rusija i Srbija su te koje se ne slažu s velikom većinom", rekao je Polt.

On je dodao da su SAD jasno stavile do znanja da ne podržavaju jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova. To što nije uspio većinu Srba uvjeriti da im je SAD prijatelj, Polt je ocijenio svojim najvećim neuspjehom za mandata u Beogradu.