|

Američke zastave gorjele na ulicama Gaze: Trump je otvorio vrata pakla

Američke zastave gorjele na ulicama Gaze: Trump je otvorio vrata pakla
236
Klix.ba
7.12.2017. u 08:30
77
komentara
236

dijeljenja
1/7 Foto: EPA-EFE
2/7 Foto: EPA-EFE
3/7 Foto: EPA-EFE
4/7 Foto: EPA-EFE
5/7 Foto: EPA-EFE
6/7 Foto: EPA-EFE
7/7 Foto: EPA-EFE
Predsjednik Donald Trump izazvao je masovne proteste širom Bliskog istoka zbog objave da su Sjedinjene Amričke Države službeno priznale Jerusalem kao glavni grad Izraela. Promijenio je ovim višedecenijsku politiku SAD-a i izazvao osude.
Hiljade građana izašlo je na ulice Gaze tokom noći i spaljivalo američke zastave. Palestinske sekularne i islamističke frakcije pozvale su na generalni štrajk. Izraelske snage sigurnosti spremaju se za moguću erupciju nasilja u narednim danima, a američka ambasada u Jordanu je zatvorena.

Palestinci su uzvikivali parole držeći palestinsku zastavu i fotografiju Yassera Arafata. Spaljena je i zastava Izraela. Hamas je poručio da je Trump otvorio vrata pakla.

"Njegova odluka neće promijeniti realnost da je Jerusalem islamska arapska zemlja. Ova odluka je glupa i vrijeme će pokazati da su najveći gubitnici Trump i Netanyahu", rekao je Sami abu Zuhri, lider Hamasa.

Petak su proglasili "danom bijesa" te se očekuju masovni protesti.

Trump je jučer šokirao svijet zvanično objavivši kako su SAD priznale Jerusalem kao glavni grad Izraela. Kazao je da je to najbolje u interesu SAD-a i rješavanja situacije na Bliskom Istoku. Naložio je State Departmentu da razvije plan relokacije američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.
Prijavi grešku


Komentari (77)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...