Slavlje na ulicama Bagdada
0

Američke trupe se povukle iz gradova

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Američke trupe se konačno povlače iz Iraka nakon šestogodišnje invazije na tu zemlju, a svoje dužnosti su predali novim iračkim snagama, piše BBC.

U Iraku je današnji dan proglašen Danom nezavisnosti, a na ulicama Bagdada pripema se veliko slavlje kojim će Iračani proslaviti dugo očekivanu slobodu. No, iako su Iračani cvijećem okitili ulice i automobile, stvarna situacija je malo drugačija.

Američke vojne operacije će biti u potpunosti gotove u septembru 2010., a posljednje trupe Irak će napustiti krajem 2011. godine, kako je zasad planirano. Iako su se snage SAD-a formalno povukle iz iračkih gradova i sela, one će i dalje ostati prisutne zbog visoke doze nasilja u ovoj zemlji.

Uspjeh ove operacije uveliko zavisi od iračkih političkih lidera i njihove sposobnosti da iznesu teret mnogih problema i unutrašnjih tenzija u ovoj zemlji, izjavio je Rob Watson, BBC-jev dopisnik iz Iraka.

U Iraku i dalje ostaje 12 američkih brigada od 131.000 vojnika koji će u Iraku ostati do nacionalnih izbora slijedećeg januara, no većina trupa će ostati i poslije izbora.

U Iraku je u posljednjih deset dana poginulo 170 ljudi, a mnogo više ih je povrijeđeno u sukobima u Bagdadu i Kirkuku što znači da je nasilje u Iraku i dalje na visokom nivou, te da se ustvari danas i nema šta slaviti, zaključuje BBC.