Odlazi hiljadu vojnika
21

Američke trupe se povlače iz Nigera nakon što je nova vlast ostvarila bliske veze s Rusijom

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države će povući trupe iz Nigera, rekao je Reutersu kasno sinoć upućeni izvor, dodajući da je postignut dogovor između zamjenika američkog državnog tajnika Kurta Campbella i vodstva Nigera.

Nešto više od hiljadu američkih vojnika stacionirano je u Nigeru. Američka vojska u Nigeru djelovala je iz dvije baze, uključujući i bazu bespilotnih letjelica poznatu kao Zračna baza 201 izgrađenu u blizini Agadeza u centralnom Nigeru za više od 100 miliona dolara. Od 2018. baza se koristi protiv militanata Islamske države i organizacije Džamat Nusrat al-Islam val-Muslimin koja je podružnica Al Kaide u Sahelu.

Prošle godine vojska je preuzela državnim udarom vlast u Nigeru. Do državnog udara Niger je bio ključni sigurnosni partner SAD-a i Francuske.

Međutim, nova vlast u Nigeru pridružila se huntama u susjednom Maliju i Burkini Faso i okončala vojni sporazum s nekadašnjim zapadnim saveznicima.

Vojna hunta u Nigeru napustila je regionalni politički i ekonomski blok ECOWAS i njeguje bliske veze s Rusijom.

U narednim danima razgovarat će se o tome kako će povlačenje trupa izgledati, rekao je anonimno Reutersov izvor. Izvor je rekao da će uprkos ovom koraku i dalje postojati diplomatski i ekonomski odnosi između SAD-a i Nigera.

New York Times je ranije izvijestio da će više od 1000 američkih vojnika napustiti Niger u nadolazećim mjesecima.

Prošlog mjeseca nigerska vladajuća vojna hunta poručila je da je s trenutnim učinkom povukla vojni sporazum koji je dopuštao djelovanje u zemlji vojnom i civilnom osoblju američkog ministarstva odbrane.

Pentagon je nakon toga rekao da traži pojašnjenje, dodavši da je američka vlada imala "izravne i iskrene" razgovore u Nigeru prije te objave vojne hunte i da nastavlja komunicirati s vladajućim vojnim vijećem Nigera.

Stotine ljudi prošle sedmice je na ulicama glavnog grada Nigera zahtijevalo odlazak američkih trupa iz zemlje, nakon što je vlast dodatno promijenila svoju strategiju okončanjem vojnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama i dobrodošlicom ruskim vojnim instruktorima.

Osam državnih udara u zapadnoj i središnjoj Africi tokom četiri godine, uključujući Burkinu Faso, Mali i Niger, potaknulo je rastuću zabrinutost zbog demokratskog nazadovanja u regiji.