|

Američke kompanije sarađuju sa neprijateljskim zemljama

Američke kompanije sarađuju sa neprijateljskim zemljama
0
S
Sarajevo-x.com
24.12.2010. u 08:28
1
komentara
0

dijeljenja
Američke kompanije sarađuju sa neprijateljskim zemljama Foto: AP
Američki Treasury Department izdao je dozvole velikim američkim kompanijama za saradnju sa kompanijama u Iraku i drugim zemljama koje podržavaju terorizam, na osnovu federalnog zakona koji dozvoljava izvoz određenih proizvoda tim državama, piše Washington Post.
Potvrda je stigla nakon što je na web stranici New York Timesa objavljeno da je Tresaury Office izdao gotovo 10.000 dozvola kompanijama za prodaju različitih proizvoda, od kokica, guma za žvakanje, cigareta do dodataka za body-building.

Na osnovo federalnog zakona, američke kompanije mogu trgovati sa zemljama sa crne liste ukoliko Treasury Office posao označi kao medicinsku ili humanitarnu pomoć.

Iz Treasury Departmenta su nakon objave teksta rekli da je većina izvoza u okvirima federalnog zakona koji dozvoljava izvoz poljoprivrednih proizvoda i lijekova Iranu, Kubi i Sudanu.

Medicinski i humanitarni proizvodi su toliko široko definisani da će kompanije moći prodavati skupocjenu hranu lancu trgovina koje su u posjedu iračkih banaka sa crne liste.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...