Svijet
0

Američke bespilotne letjelice polijeću iz Turske

FENA
Bespilotna letjelica Predator
Bespilotna letjelica Predator
Američka vojska započela je s letovima nenaoružanih bespilotnih letjelica Predator iz zračne baze u Turskoj kao dio zajedničke tursko-američke protuterorističke operacije u sjevernom Iraku, izvijestio je u ponedjeljak The Washington Post citirajući visokog dužnosnika Pentagona.

Američke snage obavljale su misije bespilotnih letjelica iz iračkih baza od 2007. i redovito su dijelile materijal videonadzora s turskom vladom, zabrinutom zbog napada Radničke partije Kurdistana (PKK), s uporištima u sjevernom Iraku.

No, s obzirom na to da bi američka vojska trebala napustiti Irak do kraja godine, dužnosnici u Washingtonu bili su prisiljeni razmotriti zahtjev Turske da se na njezinom teritoriju stacioniraju bespilotne letjelice, navodi Post, prenijela je Hina.

Njihovo prebacivanje u Tursku moglo bi ojačati diplomatski savez sa Sjedinjenim Državama, ali i riskirati da dovede SAD u središte regionalnog sukoba između Turske i Iraka, dvaju navodnih saveznika, dodaje list.

Dužnosnici Pentagona odbili su reći je li za četiri Predatora koja lete iz zračne baze Incirlik, zajedničke američko-turske vojne instalacije, dopušteno da pređu u irački zračni prostor. Senzori i kamere na Predatorima imaju domet od nekoliko kilometara.

Turski ministar vanjskih poslova rekao je novinarima u subotu u Ankari da će rute leta bespilotnih letjelica kontrolirati turska vojska. Dužnosnici Pentagona odbili su komentirati detalje aranžmana između dviju zemalja.

U međuvremenu, Turska također pokušava kupiti vlastitu flotu naprednijih bespilotnih letjelica Reaper, američke proizvodnje. Reaper može letjeti dalje i brže od Predatora i nositi više streljiva i projektila.

Pentagon je rekao da favorizira prodaju Reapera Turskoj, saveznici iz NATO-a, ali neki zastupnici u američkom Kongresu se tome protive, navodeći kao razlog tursko pogoršanje odnosa s Izraelom.