Svijet
0

Američke ambasade širom svijeta na prodaji

Sarajevo-x.com
Američka ambasada u Nepalu, Foto: AP
Američka ambasada u Nepalu, Foto: AP
Od Kinshasa do Katmandua, od Bangkoka do Bogote, američke ambasade, ambasadorske rezidencije i ostale diplomatske vile stavljene su na prodaju nakon što je State Department odlučio smjestiti svoje uposlenike na sigurnije lokacije.

Oko 29 nekretnina u 21 zemlji, u vrijednosti od 205 miliona dolara, upravo su stavljene na tržište, uključujući i historijski kompleks u srcu Londona, impresivne zgrade u Panami, Nikaragvi i Nepalu, te veličanstvena arhitektonska ostvarenja u Belizu i Venecueli.

Na tržištu je sada i prelijepo zdanje smješteno u Jakarti (Indonezija), kao i arhitektonski dragulj sa nekoliko bazena i teniskih terena u Obali Slonovače.

Sa početnom cijenom od 180 miliona dolara, upečatljiva zgrada pored Grosvenor Squarea u londonskom distriktu Mayfair je zasigurno iznad većine budžeta mnogih kupaca nekretnina. Ali, u ponudi se mogu pronaći i skromniji apartmani te manje kuće u kojima su nekada stanovali mlađi ambasadorski oficiri, kao oni u Peruu i Poljskoj.

Nekadašnja rezidencija američkog ambasadora u Libiji sada može biti kupljena za samo 1,5 miliona dolara, što je znatno manji iznos u odnosu na procijenjenu višemilijunsku tržišnu vrijednost zbog oštećenja nastalih 80-ih i 90-ih tokom anti-američkih protesta.

Za "samo" 2,25 miliona dolara moguće je kupiti trokatnicu u predgrađu Ottawe (Kanada) koja je od 1948. godine bila dom generacijama zamjenika američkih ambasadora. Ova 64 godine stara kuća bila je 1990. godine također dom Paula Newmana i Joanne Woodward u filmu "Mr. and Mrs. Bridge".