Pozvala na mir
181

Američka zvaničnica: Spremni smo razgovarati s Rusijom, ali Putin mora zaustaviti rat

V. K.
Victoria Nuland (Foto: EPA-EFE)
Victoria Nuland (Foto: EPA-EFE)
Podsekretarka za politička pitanja Sjedinjenih Američkih Država i četvrta osoba po važnosti u američkoj diplomatiji Victoria Nuland izjavila je kako SAD ne žele novi hladni rat s Rusijom te su pozvali Moskvu da sasluša mišljenje ostatka svijeta o Ukrajini.

U intervjuu za rusku novinsku agenciju TASS, Nuland je rekla kako su Sjedinjene Američke Države spremne razgovarati s Ruskom Federacijom, ali da je za to potrebno ispuniti određene uslove.

"Mjesecima i mjesecima smo pokušavali da razgovaramo s Rusijom o njenim sigurnosnim problemima i još uvijek smo spremni na to. Međutim, predsjednik Putin mora okončati ovaj rat. On pretvara Ukrajinu u ruševine. Dok se bude spremao za vanredno stanje u Rusiji, svoju zemlju će pretvoriti u zatvor. Ipak, kada dođemo do stola, Rusija mora biti voljna da kaže istinu. Na svakom sastanku do sada, govorili su da Rusija nikada neće napasti Ukrajinu. I evo nas sada. Dakle, ako su spremni da s lažima, svijet je spreman na razgovor", rekla je Nuland.

Na pitanje da li odnosi Rusije i Amerike sada ulaze u period koji se može definirati kao novi hladni rat, Nuland ističe kako to niko ne želi.

"Niko ne želi hladni rat. Najmanje od svega, ruski narod ne bi trebao biti vraćen u 1979. godinu. Rusija treba da sasluša mišljenje svijeta. Ako ne okončaju ovaj rat, bit će izolovani na malom ostrvu, 141 država će ići naprijed i graditi prosperitetnu budućnost", poručila je Nuland.

Također, američka zvaničnica je odgovorila i na pitanje da li SAD namjeravaju poštovati ruske crvene linije koje se tiču sigurnosnih pitanja i ulaska Ukrajine u NATO.

"SAD su spremne razgovarati o većini pitanja koja je Rusija stavila na stol. Od toga da se osigura dekonflikt vojnih aktivnosti, smanjenja vojnih vježbi. Čak smo rekli da nikada nismo imali namjeru postavljati ofanzivno oružje u Ukrajinu. Međutim, ono što trebaju shvatiti jeste da je NATO odbrambeni savez. NATO ne napada, ako nije napadnut. Nikada nismo imali namjeru da idemo u Rusiju. Nije ovdje riječ o NATO-u već o Putinovoj želji da se Ukrajina uključi u Rusiju", rekla je ona.

Poručila je da joj je žao svakog izgubljenog života, bio on ruski ili ukrajinski.

"Više od 6.000 Rusa je sada mrtvo. Više od 30 ruskih aviona je palo, više od 10 ruskih helikoptera. Ovo je tragedija i za Rusiju i treba se okončati. Stojimo uz one ruske ljude koji pozivaju na prekid rata i povratak miru i diplomatiji", jasna je Nuland.