Obamina poruka svijetu
0

Američka želja za mirom i zajedničkim dobrom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Amerikanci iz cijele zemlje slili su se u Washington, po hladnom januarskom vremenu, kako bi prisustvovali povijesnom polaganju zakletve 44. američkog predsjednika Baracka Obame. To je svečanost uronjena u tradiciju. Međutim, raspoloženje je bilo naelektrizirano i promjena se osjećala u zraku.

Stojeći ispred zgrade Capitola, Barack Obama postao je prvi Amerikanac afričkog podrijetla koji je postao predsjednik. U manje od jednu minutu obavljen je miran prijenos vlasti i započelo je novo poglavlje američke povijesti.

"Stojim danas ovdje, s osjećajem poniznosti i svjestan vlastitih ograničenja, pred zadatkom koji je pred nama... Zahvalan za povjerenje koje ste mi udijelili, i u mislima sa žrtvama koje su podnijeli naši preci," kazao je novi predsjednik.

Predsjednik Obama naslijedio je od svog prethodnika zemlju u ratu i usred gospodarske krize. Dodao je da su izazovi pred Amerikom ozbiljni i na mnoge od njih neće biti lako odgovoriti u kratkotrajnom razdoblju – međutim, američki predsjednik je objavio da će se na njih odgovoriti.

"Od nas se sad traži novo doba odgovornosti – priznanje svakog Amerikanca da imamo dužnosti prema sebi, svojoj zemlji i našem svijetu, dužnosti koje ne prihvaćamo nevoljko već sa zadovoljstvom", izjavio je u svom inauguracijskom govoru 44. predsjednik SAD-a.

Obama je pozvao Amerikance da izlaz iz sadašnje gospodarske krize, ratova i drugih izazova s kojim je zemlja suočena, nađu u osloncu na istinske vrijednosti "rada, poštenja, hrabrosti, snošljivosti i domoljublja" i otvore "novo doba odgovornosti" prema sebi, svojoj zemlji i svijetu.

Uputio je i poruku svijetu. Govorio je o američkoj želji za mirom i odlučnosti da traži zajedničko dobro. "Onim čelnicima diljem svijeta koji žele izazvati sukob ili za probleme svog društva okriviti Zapad poručujem: 'upamtite da će vas vaš narod pamtiti po onome što možete izgraditi, a ne po onome što možete uništiti. Onima koji se drže na vlasti uz pomoć korupcije, prevare i gušenja oporbenog mišljenja, poručujem: 'upamtite da ste na pogrešnoj strani povijesti. Međutim, pružit ćemo ruku i vama, ako ste vi spremni ispružiti prvo svoju'.

Najavio je da "Amerika mora igrati svoju ulogu u uvođenju novog doba mira", postupno se povlačiti iz Iraka, stvarati mir u Afganistanu, naći multilateralni pristup globalnim izazovima nuklearne prijetnje i klimatskih promjena te odlučno poručiti teroristima da će biti poraženi.

"Naša zemlja ratuje protiv dalekosežne mreže nasilja i mržnje", rekao je Obama, istaknuvši da su Sjedinjene Američke Države "usred krize".

"Naše gospodarstvo je teško oslabljeno zbog pohlepe i neodgovornosti nekih, ali i neuspjeha da donesemo teške odluke kako bismo pripremili zemlju za novo doba", rekao je Obama. Upozorio je kako Amerikanci ostaju bez kuća i posla, poduzeća se zatvaraju, zdravstvena skrb je preskupa, a previše je škola u lošem stanju.

"Sada je potrebno novo doba odgovornosti, priznanje svakoga Amerikanca da smo odgovorni prema sebi, svojoj zemlji i svijetu", naglasio je.

Kazavši kako su "izazovi stvarni, ozbiljni i brojni", Obama je upozorio da se oni neće moći riješiti ni lako ni brzo, ali kako "zna da će ih Amerika riješiti", stvarajući nova radna mjesta i polažući temelje za novi rast i ambiciozne reforme.

Više od milion okupljenih na Nacionalnoj šetnici pred kongresnom zgradom na Capitol Hillu, na inauguraciji 44. predsjednika SAD-a, burnim je pljeskom i uzvicima prekidalo Obamin govor.

Na međunardnom planu Obama je obećao "početak odgovornog vraćanja Iraka svojem narodu" i "stvaranje teško zaslužena mira u Afganistanu".

Najavio je neumoran rad na ubaživanju nuklearne prijetnje i globalnog zatopljenja, u suradnji sa "starim saveznicima i bivšim neprijeteljima".

Snagama koje posežu za terorizmom poručio je da će biti poražene.

"Mi se nećemo ispričavati zbog našeg načina života, niti oklijevati u obrani, a onima koji žele ostvarivati svoje ciljeve terorizmom i ubijanjem nevinih sada kažemo da je naš duh jači i da je neslomljiv. Vi nas ne možete nadživjeti, bit ćete poraženi."

Podsjetivši da je Amerika izlazila jača i ujedinjena iz teških poglavlja svoje prošlosti, poput Građanskog rata i segregacije, Obama je poručio kako zbog toga njegova zemlja vjeruje da u svijetu jednom trebaju prestati stare mržnje te da će, "kako svijet postaje manji, izaći na vidjelo zajednička ljudskost". "Amerika mora igrati svoju ulogu u uvođenju novog doba mira", naglasio je.

Muslimanskom je svijetu ponudio "nov put naprijed, utemeljen na uzajamnim interesima i poštovanju".

Čelnicima u svijetu, koji traže sukobe i na vlasti se održavaju prijevarom ili ušutkivanjem oporbe, poručio je da su "na krivoj strani povijesti", ali i da će im Amerika "pružiti ruku ako su spremni otvoriti šaku".

Obećao je nastavak američke pomoći siromašnim zemljama, a bogatima je poručio da se više ne može biti "ravnodušan prema patnjama izvan naših granica i trošiti svjetske resurse bez obzira na učinak".

"Svijet se promijenio i mi se moramo mijenjati s njim", naglasio je Obama u 15-minutnom govoru.

Prvi predsjednik SAD afričko-američkog podrijetla u svom se govoru osvrnuo i na prekretnicu koju u povijesti i životu SAD-a predstavlja njegov izbor za predsjednika.

Pozvavši sunarodnjake da zajedničkim naporima i odgovornošću "izvuku" zemlju iz krize, rekao je kako je "davati sve od sebe u teškoj zadaći" izvor američkog povjerenja, biti američke slobode i američkog kreda.

"Zbog toga su se danas muškarci i žene svih rasa i vjera pridružili proslavi na ovoj veličanstvenoj šetnici. I zato čovjek, čiji otac prije manje od 60 godina nije mogao biti poslužen u lokalnom restoranu, danas stoji pred vama i polaže najsvetiju prisegu", rekao je Obama, pozdravljen pljeskom stotina tisuća građana, posebno brojnih Amerikanaca afričko-američkog podrijetla.

Citirajući oca Domovine Georgea Washingtona, Obama je pozvao Amerikance da se u suočavanju s teškoćama sjete onih koje su utemeljitelji njihove države, te da ne odustaju, već pogledom uprtim u obzorje i uz Božju milost "nose dalje velik dar slobode i sigurno ga predaju budućim naraštajima".

Obama, koji meteorski politički uspon velikim dijelom duguje i svojoj govorničkoj vještini, tijekom govora je usporavao i naglašavao pojedine dijelove, kao da daje znake publici kad očekuje pljesak, no ona se i nije svaki puta povodila za tim znacima.

Međutim, prve reakacije pokazuju da je govor vrlo dobro primljen i da će biti široko citiran.

U on-line anketi TV mreže MSNBC od 32.680 ispitanika 49,4 posto je Obamin govor ocijenilo "majstorskim", 32,4 posto "solidnim", za 11,4 posto je "u redu", 3,4 posto drži ga "lošim", a 27 posto "promašenim".

Nakon inauguracije Obama je otišao na svečani ručak s čelnicima Kongresa, a popodne po mjesnom vremenu slijedit će velika inauguracijska povorka od Capitola do Bijele kuće.