{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američka želja za mirom i zajedničkim dobrom

F
21.1.2009. u 09:28
0
1
Američka želja za mirom i zajedničkim dobrom
0
Američka želja za mirom i zajedničkim dobrom
Foto: AFP
Amerikanci iz cijele zemlje slili su se u Washington, po hladnom januarskom vremenu, kako bi prisustvovali povijesnom polaganju zakletve 44. američkog predsjednika Baracka Obame. To je svečanost uronjena u tradiciju. Međutim, raspoloženje je bilo naelektrizirano i promjena se osjećala u zraku.
Stojeći ispred zgrade Capitola, Barack Obama postao je prvi Amerikanac afričkog podrijetla koji je postao predsjednik. U manje od jednu minutu obavljen je miran prijenos vlasti i započelo je novo poglavlje američke povijesti.

"Stojim danas ovdje, s osjećajem poniznosti i svjestan vlastitih ograničenja, pred zadatkom koji je pred nama... Zahvalan za povjerenje koje ste mi udijelili, i u mislima sa žrtvama koje su podnijeli naši preci," kazao je novi predsjednik.

Predsjednik Obama naslijedio je od svog prethodnika zemlju u ratu i usred gospodarske krize. Dodao je da su izazovi pred Amerikom ozbiljni i na mnoge od njih neće biti lako odgovoriti u kratkotrajnom razdoblju – međutim, američki predsjednik je objavio da će se na njih odgovoriti.

"Od nas se sad traži novo doba odgovornosti – priznanje svakog Amerikanca da imamo dužnosti prema sebi, svojoj zemlji i našem svijetu, dužnosti koje ne prihvaćamo nevoljko već sa zadovoljstvom", izjavio je u svom inauguracijskom govoru 44. predsjednik SAD-a.

Obama je pozvao Amerikance da izlaz iz sadašnje gospodarske krize, ratova i drugih izazova s kojim je zemlja suočena, nađu u osloncu na istinske vrijednosti "rada, poštenja, hrabrosti, snošljivosti i domoljublja" i otvore "novo doba odgovornosti" prema sebi, svojoj zemlji i svijetu.

Uputio je i poruku svijetu. Govorio je o američkoj želji za mirom i odlučnosti da traži zajedničko dobro. "Onim čelnicima diljem svijeta koji žele izazvati sukob ili za probleme svog društva okriviti Zapad poručujem: 'upamtite da će vas vaš narod pamtiti po onome što možete izgraditi, a ne po onome što možete uništiti. Onima koji se drže na vlasti uz pomoć korupcije, prevare i gušenja oporbenog mišljenja, poručujem: 'upamtite da ste na pogrešnoj strani povijesti. Međutim, pružit ćemo ruku i vama, ako ste vi spremni ispružiti prvo svoju'.

Najavio je da "Amerika mora igrati svoju ulogu u uvođenju novog doba mira", postupno se povlačiti iz Iraka, stvarati mir u Afganistanu, naći multilateralni pristup globalnim izazovima nuklearne prijetnje i klimatskih promjena te odlučno poručiti teroristima da će biti poraženi.

"Naša zemlja ratuje protiv dalekosežne mreže nasilja i mržnje", rekao je Obama, istaknuvši da su Sjedinjene Američke Države "usred krize".

"Naše gospodarstvo je teško oslabljeno zbog pohlepe i neodgovornosti nekih, ali i neuspjeha da donesemo teške odluke kako bismo pripremili zemlju za novo doba", rekao je Obama. Upozorio je kako Amerikanci ostaju bez kuća i posla, poduzeća se zatvaraju, zdravstvena skrb je preskupa, a previše je škola u lošem stanju.

"Sada je potrebno novo doba odgovornosti, priznanje svakoga Amerikanca da smo odgovorni prema sebi, svojoj zemlji i svijetu", naglasio je.

Kazavši kako su "izazovi stvarni, ozbiljni i brojni", Obama je upozorio da se oni neće moći riješiti ni lako ni brzo, ali kako "zna da će ih Amerika riješiti", stvarajući nova radna mjesta i polažući temelje za novi rast i ambiciozne reforme.

Više od milion okupljenih na Nacionalnoj šetnici pred kongresnom zgradom na Capitol Hillu, na inauguraciji 44. predsjednika SAD-a, burnim je pljeskom i uzvicima prekidalo Obamin govor.

Na međunardnom planu Obama je obećao "početak odgovornog vraćanja Iraka svojem narodu" i "stvaranje teško zaslužena mira u Afganistanu".

Najavio je neumoran rad na ubaživanju nuklearne prijetnje i globalnog zatopljenja, u suradnji sa "starim saveznicima i bivšim neprijeteljima".

Snagama koje posežu za terorizmom poručio je da će biti poražene.

"Mi se nećemo ispričavati zbog našeg načina života, niti oklijevati u obrani, a onima koji žele ostvarivati svoje ciljeve terorizmom i ubijanjem nevinih sada kažemo da je naš duh jači i da je neslomljiv. Vi nas ne možete nadživjeti, bit ćete poraženi."

Podsjetivši da je Amerika izlazila jača i ujedinjena iz teških poglavlja svoje prošlosti, poput Građanskog rata i segregacije, Obama je poručio kako zbog toga njegova zemlja vjeruje da u svijetu jednom trebaju prestati stare mržnje te da će, "kako svijet postaje manji, izaći na vidjelo zajednička ljudskost". "Amerika mora igrati svoju
ulogu u uvođenju novog doba mira", naglasio je.

Muslimanskom je svijetu ponudio "nov put naprijed, utemeljen na uzajamnim interesima i poštovanju".

Čelnicima u svijetu, koji traže sukobe i na vlasti se održavaju prijevarom ili ušutkivanjem oporbe, poručio je da su "na krivoj strani povijesti", ali i da će im Amerika "pružiti ruku ako su spremni otvoriti šaku".

Obećao je nastavak američke pomoći siromašnim zemljama, a bogatima je poručio da se više ne može biti "ravnodušan prema patnjama izvan naših granica i trošiti svjetske resurse bez obzira na učinak".

"Svijet se promijenio i mi se moramo mijenjati s njim", naglasio je Obama u 15-minutnom govoru.

Prvi predsjednik SAD afričko-američkog podrijetla u svom se govoru osvrnuo i na prekretnicu koju u povijesti i životu SAD-a predstavlja njegov izbor za predsjednika.

Pozvavši sunarodnjake da zajedničkim naporima i odgovornošću "izvuku" zemlju iz krize, rekao je kako je "davati sve od sebe u teškoj zadaći" izvor američkog povjerenja, biti američke slobode i američkog kreda.

"Zbog toga su se danas muškarci i žene svih rasa i vjera pridružili proslavi na ovoj veličanstvenoj šetnici. I zato čovjek, čiji otac prije manje od 60 godina nije mogao biti poslužen u lokalnom restoranu, danas stoji pred vama i polaže najsvetiju prisegu", rekao je Obama, pozdravljen pljeskom stotina tisuća građana, posebno brojnih
Amerikanaca afričko-američkog podrijetla.

Citirajući oca Domovine Georgea Washingtona, Obama je pozvao Amerikance da se u suočavanju s teškoćama sjete onih koje su utemeljitelji njihove države, te da ne odustaju, već pogledom uprtim u obzorje i uz Božju milost "nose dalje velik dar slobode i sigurno ga predaju budućim naraštajima".

Obama, koji meteorski politički uspon velikim dijelom duguje i svojoj govorničkoj vještini, tijekom govora je usporavao i naglašavao pojedine dijelove, kao da daje znake publici kad očekuje pljesak, no ona se i nije svaki puta povodila za tim znacima.

Međutim, prve reakacije pokazuju da je govor vrlo dobro primljen i da će biti široko citiran.

U on-line anketi TV mreže MSNBC od 32.680 ispitanika 49,4 posto je Obamin govor ocijenilo "majstorskim", 32,4 posto "solidnim", za 11,4 posto je "u redu", 3,4 posto drži ga "lošim", a 27 posto "promašenim".

Nakon inauguracije Obama je otišao na svečani ručak s čelnicima Kongresa, a popodne po mjesnom vremenu slijedit će velika inauguracijska povorka od Capitola do Bijele kuće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: