Svijet
0

Američka vojska ubila sedam ekstremista u Iraku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U napadima na snage Al-Qaide u sjevernom Iraku ubijeno je sedam pobunjenika, saopćila je američka vojska, ali je lokalna policija javila u petak da su među ubijenima dvije žene i dva borca snaga američkih saveznika.

Američka vojska navodi u saopćenju da je meta napada u srijedu navečer i u četvrtak ujutro bio vođa Al-Qaide u pokrajini Salahuddin, sjeverno od Bagdada. Ostalo je nejasno da li je on ubijen ili zarobljen, javio je AP.

Sudeći po vojnom saopćenju, vojnici su ubili dvojicu pobunjenika tokom puškaranja u tom području, i onda pozvali zračnu podršku tokom koje je ubijeno još četvero boraca. Jedan civil je ranjen i evakuiran radi liječenja, dok su vojnici uhapsili 15 pobunjenika.

Svi ubijeni bili su "teroristički saradnici" Al-Qaide u Iraku, saopćio je poručnik Michael Street, vojni glasnogovornik.

Irački policajac iz tog područja izjavio je, ipak, da je bombardirana kuća pripadala sunitskom arapskom plemenskom starješini i da je šest članova njegove porodice poginulo.

Policajac, koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da objavi informaciju, izjavio je da se napad desio oko 50 km jugozapadno od Kirkuka i da su dvije žrtve bile žene.

Još dvojica ubijenih bili su pripadnici Vijeća budnosti, jedne od sunitskih grupa koje su prošle godine odustale od podrške Al-Qaidi i počele se pridruživati Amerikancima u borbi protiv pobunjeničkih snaga.