New York Times
0

Američka vojska u Afganistanu počinila mnoge greške

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zaključci istrage američke vojske o bombardovanjima tokom kojih su, početkom maja u Afganistanu, ubijeni deseci civila, jasno pokazuju da su američki vojnici počinili velike greške, piše u srijedu New York Times.
  • Vojna istraga je zaključila da su američki vojnici počinili velike greške prilikom nekih zračnih napada na zapadu Afganistana 4. maja, kada su ubijeni deseci civila, piše ovaj dnevni list, navodeći jednog zvaničnika američke vojske koji je želio ostati anoniman, prenosi AFP.

Ubijanje civila, često puta izazvano američkim zračnim napadima, izaziva sve veće ogorčenje u Afganistanu i raskol s vladom Kabula.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzaji zatražio je početkom maja da se prekinu američki zračni napadi u njegovoj zemlji, nakon bombardovanja 4. maja u području Bala Buluka, u pokrajini Farah, kada je ubijeno 140 civila, prema afganistanskoj vladi, a 97 prema afganistanskoj nezavisnoj Komisiji o ljudskim pravima (AIHRC).

Američka vojska je ocijenila da je ubijeno od 20 do 30 civila a 60 do 65 pobunjenika.

  • Američki vojni zvaničnik izjavio je da bi broj civilnih žrtava bio, bez sumnje, manji da su američke zračne ekipe i kopnene snage slijedile striktne propise, čiji je cilj izbjegavanje civilnih žrtava, piše New York Times.

  • Da su se ti propisi poštovali, barem bi jedan dio zračnih udara, vođen protiv nekih meta, bio otkazan, dodaje ovaj list.

New York Times naglašava da je "ovaj izvještaj najjasnije američko priznanje grešaka povezanih s napadima".

Budući zapovjednik američkih snaga i saveznika u Afganistanu general Stanley McChrystal obećao je u utorak da će učiniti maksimum da se poštede civili tokom sukoba protiv talibana.