Svijet
0

Američka vojska u Afganistanu negira da je oskrnavila Kur'an

FENA
Američka vojska saopćila je u ponedjeljak kako istražuje navode da su njeni vojnici oskrnavili Kur'an tokom pretrage u jednoj afganistanskoj kući i da nema nikakvih dokaza da su vojnici unakazili muslimansku svetu knjigu.

Navodi su izazvali gnjev među mještanima sela u istočnoj pokrajini Kunar, koji su se u nedjelju sastali s guvernerom, pokrajinskim liderima i američkim vojnim zapovjednicima po tom pitanju, javio je AP.

Guverner pokrajine Kunar, Noor Mohammad Khan izjavio je da su američki vojnici pretresli kuću mula Zarbaza u subotu ujutro, uhapsili su njega i još troje ljudi.

Mještani navode da su vojnici potrgali, izboli nožem i zapalili Kur'an tokom racije, što je dovelo do gnjevnih demonstracija u subotu, saopćio je Khan.

Dvojica afganistanskih zvaničnika imenovana su da istraže navode, a američki zapovjednik izjavio je tokom sastanka u nedjelju da će vojska kazniti svakoga ko je oskrnavio svetu knjigu, kazao je Khan.

Major Chris Belcher, portparol koalicije pod američkim vodstvom koja nadzire vojnike specijalnih snaga koji izvode noćne racije, izjavio je, međutim, u ponedjeljak da su navodi istraženi i kako je ustanovljeno da su neutemeljeni.

"Razmotrili smo to. Američke snsge nisu oskrnavile Kur'an niti bilo koji vjerski simbol. Da je naš vojnik tako nešto učinio, mi bismo poduzeli akciju", izjavio je Belcher.

Khan je izjavio da su starješine u nedjelju poručile američkom zapovjedniku koji je prisustvovao sastanku s afganistanskim liderima kako bi američki vojnici trebali obavijestiti afganistanske zvaničnike prije nego što pretraže kuću, što je česta pritužba Afganistanaca. Također je izjavio da bi američki zvaničnici trebali poručiti afganistanskim liderima kada nekoga uhapse.