Sigurnosni protokoli
51

Američka vojska prizemljila sve letjelice nakon što je u nesreći izgubila dva helikoptera

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka vojska prizemljila je sve avione osim onih na "kritičnim misijama" nakon dvije nedavne fatalne nesreće u zraku.
Naredba o "prizemljavanju avijacije" je objavljena nakon sudara dva helikoptera Apache na Aljasci pri čemu su poginula tri pilota. Načelnik štaba vojske James McConville rekao je da će piloti ostati prizemljeni dok ne završe dodatnu obuku.

U nesreći 20. marta u Kentuckyju u kojoj su sudjelovala dva helikoptera Black Hawk poginulo je devet vojnika.

"Duboko smo ožalošćeni zbog onih koje smo izgubili. Njihov gubitak čini još važnijim da pregledamo naše sigurnosne procedure i protokole obuke, i osiguramo da treniramo i radimo na najvišim razinama sigurnosti i stručnosti", kazao je McConville

Dodao je da će se vojni piloti "usredotočiti na protokole sigurnosti i obuke kako bi osigurali da piloti i posade imaju znanje, obuku i svijest da sigurno izvrše dodijeljenu im misiju".

Uzrok smrtonosnog pada helikoptera američke vojske nije poznat Zabrana stupa na snagu odmah. Ne utječe niti na jedan drugi dio američke vojske osim kopnene vojske.

Aktivne trupe morat će završiti svoju obuku unutar 24 sata u prvoj sedmici maja, dok postrojbe Nacionalne garde i pričuvnog sastava imaju rok do kraja mjeseca. Kako svaka postrojba bude izvjestila da je obavila obuku, moći će se vratiti normalnim operacijama.

Nedavni incidenti, koji su se dogodili u različitim dijelovima zemlje, pod istragom su, ali dužnosnici kažu da "nema naznaka bilo kakvog uzorka".

Nesreća se dogodila u četvrtak u blizini Fort Wainwrighta na Aljasci, dok su se vojnici vraćali s misije obuke, saopćila je vojska. Osim troje poginulih, jedan je teško ozlijeđen.

Tri vojnika bila su dio 11. zračno-desantne divizije, koja nosi nadimak "Arktički anđeli"..