Nakon fatalne nesreće
25

Američka vojska prizemljila cijelu flotu Osprey aviona

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka vojska je donijela odluku o prizemljenju kompletne flote aviona V-22 Osprey nakon što se jedan od njih srušio kod obale Japana prošle godine.

U padu američkog aviona, koji se dogodio zbog kvara, poginulo je osam članova posade. Zvaničnici Američkih zračnih snaga i Američke mornarice su saopćili da su ovaj korak napravili kako bi otklonili rizik dok traje istraga.

Iako potraga traje, još uvijek nisu pronađena sva tijela stradalih članova posade.

Japan je također prizemljio svoju flotu od 14 Osprey aviona. Poznato je da samo Japanci pored Amerikanaca koriste ove letjelice, koje djeluju kao helikopteri i avioni s propelerima.

Flota će ostati prizemljena sve do završetka istrage, no zasad nije poznato koliko će ona trajati.

Nesreća se dogodila tokom obuke nakon što je Osprey poletio iz zračne baze Američkih marinaca u prefekturi Yamaguchi te se uputio prema Zračnoj bazi Kadena u Okinawi. Očevici tvrde da se letjelica prevrnula i zapalila prije nego što je pala u more. Dosad je pronađeno šest tijela od ukupno osam članova posade poginulih u padu aviona.

Osprey je dizajniran da polijeće i slijeće poput aviona, no ubrzava prema naprijed poput aviona s fiksnim krilima. Koriste ga Američke zračne snage, Američka mornarica i Američki marinci, a trenutno ih je u službi više od 400. Prvi put se Osprey počeo koristiti 2007. godine nakon nekoliko desetljeća testiranja, no našao se na udari kritika nakon niza fatalnih nesreća. Poginulo je više od 50 članova posade tokom testnih ili trening letova.

Jedan Osprey se srušio tokom vježbe u Australiji u augustu ove godine, poginula su tri marinca,, dok ih je 20 povrijeđeno. Istraga o ovom incidentu još uvijek traje.

Ranije ove godine su Američka mornarica, Američke zračne sanaga i Američki marinci prizemljili V-22 Osprey letjelice zbog mehaničkih problema.