Zaražen marinac
14

Američka vojska potvrdila prvi slučaj zaraze koronavirusom u Pentagonu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka vojska je potvrdila da je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Pentagonu, a radi se o američkom marincu.

Nakon što je marinac obavio test i bio pozitivan na koronavirus, donesena je odluka o samoizolaciji određenog broja službenika.

Vjeruje se da se marinac zarazio nakon što se razboljela njegova supruga koja je pokazivala simptome slične gripi. U Pentagonu je boravio 13. marta, a od tada je u izolaciji čekao rezultate testa. Njegovo radno mjesto je dezinficirano, piše Russia Today.

Također, pokrenuta je i istraga kako bi se utvrdilo s kim je marinac kontaktirao u posljednje vrijeme jer je mogao nesvjesno zaraziti druge. U SAD-u je zaraženo više od 66.000 ljudi. Još nekoliko njegovih kolega čeka rezultate testiranja na koronavirus.

Osoba za koju se sumnja da bi mogla biti zaražena radi u sobi poznatoj kao "ratna soba" iz koje se može pokrenuti nuklearni napad.

Sekretar ministarstva odbrane Mark Esper je ranije ove sedmice ograničio pristup Pentagonu, ali se i dalje na poslu pojavljuje oko 30 posto uposlenika.

Američka vojska je izrazila zabrinutost zbog brzog širenja koronavirusa i njegovog potencijala da ugrozi borbenu spremnost. Većina američkih operacija u inozemstvu je obustavljena, a vojnicima je naređeno da ne putuju u narednih 60 dana, osim u Afganistanu gdje se vrši povlačenje američkih snaga.