Svijet
0

Američka vojska podnijela tužbu protiv Kanađanina u Guantanamu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka vojska u utorak je podnijela tužbu protiv Omara Khadra, 20-godišnjeg kanadskog državljanina kojeg su američke vojne vlasti pet godina držale u zarobljeničkom logoru u Guantanamu, za ubistvo, kao i za niz drugih kaznenih djela zbog kojih će se naći pred američkim vojnim sudom.

Omar Khadr navodno se pridružio talibanima u Afganistanu i bacio je bombu koja je ubila američkog vojnika Zelenih beretki u julu 2002. On je zarobljen nakon što je ležao ranjen poslije pucnjave, kod objekta al-Qaide u istočnom Afganistanu.

Američka vojska optužila ga je za ubistvo, pokušaj ubistva, davanje podrške terorizmu, urotu i špijuniranje po pravilima za vojne sudove usvojenim prošle godine i prvi put iskorištenih u suđenju Davidu Hicksu, Australcu osuđenom na devet mjeseci zatvora nakon što se izjasnio krivim, javio je AP.

Vojska je saopćila da će Khadr, koji je rođen u Torontu, biti saslušan u roku od 30 dana. On se suočava s maksimalnom kaznom doživotne robije.

Khadrov od Pentagona imenovani advokat, mornarički komodor Colby Vokey izjavio je kako će SAD postati prva zemlja u savremenoj istoriji koja će pokušati suditi osumnjičenom za ratni zločin koji j bio dijete u vrijeme navodnog zločina. Optužba za urotu zasnovana je na djelima koje je Khadr navodno počinio dok je bio mlađi od deset godina, kazao je Vokey.

Advokat je tražio od Kanade i Sjedinjenih Država da pregovaraju o 'političkom rješenju' slučaja kako bi poštedjeli Khadra garantovane presude na 'jednom od najvećih show suđenja na Zemlji'.

Protivnici pritvorskog centra Guantanamo Bay kritikovali su vlasti što podvrgavaju Khadra istom sistemu vojnih sudova kao i odrasle osumnjičene teroriste. U bilo kojem drugom sukobu on bi bio tretiran kao dijete vojnik, kazala je Jumana Musaa, advokatski direktor Amnesty Internationala.

"On je zapravo bio dijete. Od samog početka on nikada nije bio tretiran u skladu sa svojim godinama. On je bio tretiran kao odrasla osoba odvedena u pritvor", kazala je Musa.

Portparol Pentagona, mornarički komodor Jeffrey Gordon, izjavio je da se Khadr mora smatrati odgovornim.

Ministarstvo odbrane i dalje će se pridržavati zakona i privoditi nezakonite neprijateljske borce pravdi kroz proces vojnih komisija", izjavio je on.

Američka vojska saopćila je da je Khadr bacio bombu koja je ubila vojnog poručnika prve klase, Christophera Speera (28), iz Albuquerqueja, i ranila je poručnika Laynea Morrisa iz West Jordana u Utahu. U optužnici se navodi da si ti akti 'teška kršenja zakona rata, ali nema dodatnih pojašnjenja.

Khadrov otac Ahmed Said Khadr poginuo je 2003. godine u okršaju s pakistanskim snagama sigurnosti, a tom prilikom je njegov mlađi brat Karim teško ranjen i doživotno paraliziran. Khadrov stariji brat Abdullah je, pak, u Bostonu gdje mu se sudi zbog pomaganja al-Qaidi".