Predebeli za vojne zadatke
1

Američka vojska otpušta vojnike s viškom kilograma

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Petnaest puta više vojnika otpušteno je ove godine iz američke vojske zbog pretilosti.

S obzirom na to da je sve više regruta koji postaju nesposobni za služenje vojske zbog viška kilograma, država to ocjenjuje kao problem nacionalne sigurnosti. Kako bi smanjila potrošnju, američka vojska je počela otpuštati svoje pripadnike, a prvi u redu su oni koji su pali na testu fizičke spreme zbog pretilosti.

U posljednjih deset mjeseci zbog toga je otpušteno čak 1.625 vojnika, piše Washington post.

Broj pretilih vojnika se za 15 godina utrostručio. Ustanova zadužena za vojno zdravstvo saopćila je da je 2010. godine 86.186 (5,3 posto) vojnika imalo bar jednu dijagnozu povezanu s pretilošću.

Najviše vojnika s viškom kilograma bilo je među ženama starijim od 40 godina. Pokazalo se da su marinci i drugi vojnici mlađi od 20 godina u najboljoj formi. Porast broja pretilih vojnika alarmirao je nadležne i primorao ih da revidiraju trening programe.

"Zdravi i vojnici u formi esencijalni su za nacionalnu sigurnost. Naši pripadnici moraju biti fizički spremni da se bilo gdje na planeti iskrcaju i odgovore teškim i zahtjevnim uvjetima", kazala je glasnogovornica Pentagona Leslie Hull-Ryde.

Vojnici tvrde da su testiranja kojima se podvrgavaju suviše naporna te da zbog njih snažni i zdravi vojnici nepravedno ostaju bez posla. Iako je neosporna činjenica da sjedilački način života sve više uzima maha, vojnici tvrde da su se mnogi od njih udebljali jer su bili povrijeđeni.

Blogovi i forumi puni su reakcija vojnika i njihove rodbine koji kritiziraju novu politiku američke vojske tvrdeći da ih država tretira kao potrošnu robu. "Moj sin se borio za ovu zemlju, a sada su on, njegova supruga i troje djece beskućnici", napisala je jedna žena.

Drugi korisnik je napisao da se njegova supruga udebljala nakon zadobijene povrede, a na kraju joj je vojska zahvalila otkazom.

"Ovo je žalosna zemlja", dodao je. Penzionirani generalpukovnik Mark Hertling kazao je da je 2009. godine 75 posto civila, koji su se željeli pridružiti vojsci, odbijeno zbog prekomjerne tjelesne težine.

"Od 25 posto prijavljenih koji bi mogli upasti 65 posto nije u stanju proći tjelesno testiranje prvog dana. Mladi ljudi koji nam se žele pridružiti ne mogu trčati, skakati, baciti se na pod ili kotrljati", rekao je Hertling.