Bagdad
0

Američka vojska odbila osloboditi fotografa Reutersa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka vojska u Iraku odbila je u utorak osloboditi fotografa koji radi za britansku novinsku agenciju Reuters s obrazloženjem da nije u obavezi izvršavati naloge iračkog suda.

Po riječima glasnogovornika američke vojske za pritvoreničke operacije majora Neila Fishera, Reutersov fotoreporter Ibrahim Jasem Mohamed bit će zadržan u kampu Crooper, zatvoru u blizini bagdadskog aerodroma i tokom 2009. godine, prenio je Reuters.

"Iako cijenimo odluku iračkoga centralnog krivičnog suda u slučaju Jasem, njihova odluka ne negira naše obavještajne informacije na osnovu kojih on predstavlja opasnost za iračku sigurnost i stabilnost", izjavio je Fisher.

On je dodao da će Jasem biti pušten na slobodu kada dođe na red poslije 31. decembra, kao i drugi pritvorenici, ali da neće morati da izlazi pred sud kao drugi pritvorenici jer već ima odluku iračkog suda.

Jasem je zatvoren početkom septembra prilikom racije američke vojske koju je na njegovu kuću u Mahmudiji, 20 kilometara južno od Bagdada, provela američka vojska. Tada je zaplijenjana i konfiskovana njegova fotografska oprema.

Irački centralni krivični sud donio je presudu 30. novembra da nema dokaza protiv Jasema Mohameda i naredio američkoj vojsci da ga pusti na slobodu.

Glavni urednik novinske agencije Reuters David Shlezinger izjavio je da je razočaran što Jasem nije pušten na slobodu u skladu s odlukom suda.