Vodeća sila
204

Američka vojska na Bliskom istoku je strah i trepet: Pogledajte mapu kako su raspoređeni

S. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump poručio je nakon iranskog napada na dvije američke vojne baze u Iraku da je vojska SAD-a najjača i najmoćnija bilo gdje na svijetu. Na priloženoj mapi pogledajte koliko je marinaca raspoređeno samo na Bliskom istoku.
Prema svim procjenama Sjedinjene Američke Države imaju najmoćniju vojsku na svijetu, na koju godišnje troše oko 600 milijardi dolara. Amerika raspolaže sa više od 13 hiljada borbenih aviona, 19 nosača aviona i 75 podmornica. Bliski istok za SAD je već decenijama strateški važno uporište pa i danas na tom području imaju desetine hiljada raspoređenih vojnika.

Jedna od najvećih američkih vojnih baza je u Kataru, gdje je smješteno 13.000 vojnika, a isto toliko vojnika imaju i u Kuvajtu.

Vojna baza locirana jugozapadno od Dohe Al Udeid pokazala se ključnom u borbi protiv ISIL-a, prenosi AJB.

U Bahreinu je smještena Podrška mornaričkih aktivnosti, Peta flota i značajno vojno prisustvo u Isa zračnoj bazi. U toj zemlji je prisutno i 7.000 američkih vojnika. U Iraku Sjedinjene Američke Države trenutno imaju oko 6.000 vojnika, a najmanje ih je u Siriji, svega 800.

Amerika u Afganistanu ima 14.000 vojnika. Pored toga SAD ima desetine hiljada vojnog osoblja u bazama i na brodovima širom Bliskog istoka, kao i aranžmane s različitim zemljama za premještanje vojnika i vojne opreme kroz piste i luke