Ubijeno 26 ljudi
0

Američka vojska mora platiti više od 230 miliona odštete zbog masovne pucnjave u crkvi u Teksasu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sud je optužio američku vladu da pokušava izbjeći odgovornost za masovnu pucnjavu u crkvi u Teksasu iz 2017. godine koju je izvršio bivši pripadnik Američkih zračnih snaga te je naredio isplatu milionske odštete.

Američkoj vojsci je naređeno da isplati više od 230 miliona dolara preživjelima i poroodicama ubijenih u masovnoj pucnjavi koja se dogodila 2017. godine u Teksasu, kada je bivši pripadnik američkih zračnih snaga ubio 26 osoba. Bila je to najsmrtonosnija pucnjava u historiji Teksasa.

Distriktni sudija Xavier Rodriguez je na sudu rekao da vlada mora isplatiti pomenutu sumu novca jer nije prijavila prethodne otpužbe za nasilje u domaćinstvu koje je izvršio bivši pripadnik američkih zračnih snaga Devin Patrick Kelley. Ova greška mu je omogućila da kupi vatreno oružje i ubije nedužne ljude u Prvoj baptističkoj crkvi u Sutherland Springsu u novembru 2017. godine, jer se on nije našao u bazi podataka koja se odnosi na nasilnike.

Isti sudija je u julu prošle godine kazao da su Američke zračne snage 60 posto odgovorne za pucnjavu, a Kelley samo 40 posto, jer nisu unijeli informacije u njegovim optužbama u bazu podataka koja se inače koristi za provjeru osoba koje kupuju oružje. Da su podaci uneseni u bazu, Kelley ne bi mogao kupiti oružje.

Kelleyju je prije masovnih ubistava suđeno zbog napada na suprugu koju je davio, dok je svog posinka također zlostavljao "primjenjujući silu kako bi uzrokovao smrt ili teške povrede". Tada se Kelley izjasnio krivim 2012. godine, a potom je smješten u instituciju za mentalne bolesnike u Novom Meksiku. Međutim, uspio je pobjeći, no ponovo je uhvaćen te osuđen i otpušten iz vojske 2014. godine.

U napadu u Teksasu je ubio 26 i ranio 22 osobe, a pucnjava se dogodila u crkvi tokom nedjeljne službe nedaleko od San Antonija. Nakon pucnjave je Kelley izvršio samoubistvo.