Svijet
0

Američka vojska ispituje navode o seksualnom uznemiravanju u Japanu

Sarajevo-x.com
Američka vojska istražuje navode o tome da je njihov vojnik seksualno uznemiravao jednu ženu, stanovnicu južnog dijela otočja Okinawe, dok se Washington i Tokyo suzdržavaju od bijesa zbog učestalih incidenata američkih vojnika.

Novinska agencija iz Kyoda nedavno je obavijestila širu javnost o tome da je američka vojska, inače prisutna u vojnim bazama na otočju Okinawa, stavila na posmatranje vojnika pod sumnjom da je seksualno napastvovao jednu mladu Filipinku.

“Upoznati smo sa navodima o ovom događaju i u punoj smo saradnji sa tamošnjim lokalnim vlastima”, izjavio je glasnogovornik američkih snaga u Japanu Colonel Eric Schnaible u jednom emailu. Dodao je i da američka vojska ozbiljno razmatra ove navode i da ne toleriše takvo ponašanje vojnika.

Prošle sedmice tridesetosmogodišnji marinac, Tyrone Hadnott, uhapšen je na osnovu sumnje da je silovao četrnaestogodišnju djevojčicu. Ovaj događaj rezultirao je oštrim osudama prisustva američkih vojnih trupa na otoku, gdje se u posljednje vrijeme kriminal dovodi u vezu sa prisustvom američkih vojnika