Svijet
0

Američka vojska demantira navode o stradanju civila

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka vojska u Afganistanu demantirala je u ponedjeljak tvrdnje talibana da je u operaciji koalicijskih snaga u pokrajini Helmand u nedjelju ubijeno 18 civila te ocijenila kako se radi o namjeri ekstremista da diskreditiraju vladu u Kabulu.

Talibanske vođe su u nedjelju saopćile da su snage NATO-a, uz angažiranje američkih vojnika, ubile 18 civila u Helmandu, jakom uporištu pobunjenika.

"Pobunjenici nastavljaju lažno izvještavati o stradanjima civila", izjavila je glasnogovornica koalicijskih snaga časnica Vanessa Bouman i dodala kako izvještaji pokazuju da su te izmišljotine dio propagandnog rata protiv afganistanske vlade i međunarodnih snaga.

Ona je kazala da u zračnim napadima nisu stradali civili, prenio je AP, podsjećajući kako je za sada nemoguće provjeriti vjerodostojnost tvrdnji američke vojske zbog nepristupačnosti oblasti u kojima su izvedene operacije.

Afganistanska policija je kasno u nedjelju uvečer ubila šest pobunjenika tokom jednosatnog sukoba u provinciji Paktika, na granici s Pakistanom, saopćio je glasnogovornik pokrajinske vlade ne navodeći više detalja.

Nepoznati napadači ubili su u nedjelju dva vojnika snaga NATO-a tokom patroliranja međunarodnih snaga na istoku Afganistana, potvrdilo je zapovjedništvo NATO-a ne saopćavajući nacionalnost ubijenih vojnika.

Zvaničnici nizozemske vojske saopćili su, međutim, da su talibani u nedjelju ubili jednoga njihovog pripadnika u provinciji Uruzgan, a da je u eksploziji bombe povrijeđen još jedan nizozemski vojnik, prenio je Reuters.

Nizozemska ima oko 1700 vojnika u sastavu NATO-ovih Međunarodnih snaga za podršku sigurnosti (ISAF) u Afganistanu.