{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Američka vojska bi se mogla povući iz Iraka do sredine 2009."

F
4.9.2008. u 19:08
0
2
"Američka vojska bi se mogla povući iz Iraka do sredine 2009."
0
"Američka vojska bi se mogla povući iz Iraka do sredine 2009."
Dnevnik Financial Times, pišući o sudbini američkoga daljnjeg angažmana u Iraku, objavljuje u četvrtak razgovor s glavnim zapovjednikom američkih snaga u toj zemlji Davidom Petraeusom, koji najavljuje da bi se američki vojnici do polovine 2009. mogli potpuno povući iz Bagdada.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
To bi, ocjenjuje dnevnik, imalo izuzetan simboličan značaj kada se uzme u obzir nasilje koje je haralo prijestonicom 2006. i 2007. godine.

General Petraeus je ocijenio u intervjuu da se sveukupno stanje u Iraku od početka 2007. godine, kada je preuzeo dužnost, dramatično promijenilo, te da je broj napada s blizu dvije stotine opao na oko dvadesetak dnevno. To, kaže on, otvara nade u daljnje smirivanje stanja u zemlji.

Vojni stručnjaci, piše Financial Times, pad nasilja pripisuju prethodnom povećanju broja američkih vojnika u Iraku, primirju kojeg se pridržavaju šiitske milicije, ali i pojavi pretežno sunitskog pokreta Sinova Iraka, čijih se sto hiljada pripadnika priključilo Amerikancima u borbi protiv sljedbenika Al-Qaide.

Financial Times ističe da ocjene generala Petraeusa dolaze u vrijeme kada Sjedinjene Države s iračkim vlastima finaliziraju sporazum o dugoročnom sigurnosnom aranžmanu prema kojem bi američke snage trebalo da napuste gradove u Iraku do sredine 2009., a potom i čitavu zemlju do 2011. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: